Forțele antijihadiste susținute de Statele Unite speră ca un ultim val de civili să părăsească reduta asediată a Statului Islamic (SI) în estul Siriei, iar ONU a îndemnat la un efort umanitar urgent vizând persoanele deplasate, relatează AFP.
”Avem un cordor deschis” pentru a permite ultimilor civili să iasă, a declarat sâmbătă pentru AFP Adnan Afrin, un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siroene (FDS), alianța de combatanți arabi și kurzi care poartă o ofensivă prin care vor să dea lovitura de grație ”califatului” autoproclamat al SI, scrie News.ro.
”Sperăm să vină un număr mare de civili, însă asta depinde de combatanții SI, dacă le dau șansa să iasă” sau nu, a adăugat acest purtător de cuvânt, la câmpul petrolier Al-Omar, baza din spatele liniei frontului a FDS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproximativ 2.000 de persoane sunt în continuare prezente într-o zonă de o jumătate de kilometru pătrat, pe care SI o controlează în satul Baghouz, într-o câmpie aridă, în estul Siriei, potrivit FDS.
Încercuiți de săptămâni de zile, ultimii combatanți jihadiști au înțesat cu mine antipersonal acest teritoriu și ar împiedica anumiți civili să fugă, în speranța întârzierii asaltului final al FDS.
Numai vineri, peste 2.000 de persoane - în principal femei și copii în general cu legături cu combatanți jihadiști - au fugit din Baghouz și au ajuns la linia unde se află forța arabo-kurdă.
Una dintre fugare, Khadija Ali Mohammad, a declarat pentru AFP că, în enclavă, condițiile de trai sunt deplorabile, după săptămâni de bombardamente.
SOȚI MORȚI
”Trăim în corturi mâncând ce avem. Cele trei surori ale mele și cu mine nu avem destui bani pentru a plăti trecători și a ieși mai devreme. Soții noștri au murit în bătălie”, a declarat aceastăsiriană, în vârstă de 24 de ani.
O irakiană cere cu disperare apă și arată o fișă medicală despre probleme la rinichi de care suferă.
Într-un punct de primire înființat de FDS chiar lângă Baghouz, în care fugarii sunt controlați strict în vederea izolării unor eventuali jihadiști, AFP a văzut vineri sute de femei și copii care cereau de mâncare, inclusiv străini.
La apogeul său, în 2014, SI deținea controlul asupra unui vast teritoriu, de mărimea Marii Britanii, în Irak și Siria, administrând câmpuri petroliere și orașe mari. Mii de străini - bărbați și femei, uneori adolescenți - s-au alăturat atunci organizației care propovăduia un islam ultraradical și ”califatului” autoproclamat al acesteia.
”Afluxul brusc” de bărbați, dar mai ales de femei și copii care fug de la Baghouz, reprezintă ”provocări enorme”, a avertizat Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) într-un mesaj postat pe Twitter, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Femeile și copii sunt trimiși în tabăra de deplasați de la Al Hol, în nord-estul Siriei. Majoritatea sunt transportați acolo, pe un drum de câteva ore, în camioane de vite, în condiții foarte dure.
”EVITATEA ALTOR MORȚI”
Bilanțul persoanelor moarte în aceste călătorii sau la scurt timp după sosirea în tabăra de la Al Hol a crescut la 69, a precizat vineri ONG-ul Comitetul Internațional de Salvare (IRC), iar Ocha a evocat ”peste 60 de morți”.
ONU și partenerii săi ”își vor intensifica urgent efortul, pentru a evita alte morți”, a scris Ocha pe Twitter.
Însă condițiile sunt foarte dificile în această tabără suprapopulată, în care se află peste 40.000 de persoane. ”Este nevoie urgent de corturi suplimentare, de articole sanitare, de medicamente”, a subliniat Ocha.
Numai vineri, 2.500 de persoane care au părăsit reduta SI în zilele precedente au ajuns în tabără. Între ele se află 20 de copii neînsoțiți, unii în vârstă de doar doi-trei ani, potrivit IRC.
Cei ”care au sosit astăzi au nevoie urgentă de apă și de hrană, iar mulți dintre ei așteaptă îngrijiri medicale urgente”. a deplâns Misty Buswell, o conducătoare a ONH-ului în Orientul Mijlociu.
Declanșat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de oameni și a provocat numeroase drame umanitare - populații asediate și înfometate, milioane de persoane gonite din casa lor, aracuri chimice.
Președintele american Donald Trump a acceptat într-un final, vineri, să lase trupe în nord-estul acestei țări devastate de război, în speranța de a-i convinge pe europeni să participe la o forță de observare de 1.000 de oameni, pentru a-i proteja pe aliații lor kurzi.
Retragerea anunțată precedent a celor 2.000 de militari americani prezenți alături de FDS ridică întrebări cu privire la soarta forțelor kurde, amenințate de Turcia, dar și cea a jihadiștilor străini pe care aceștia îi dețin.
Până acum, americanii s-au arătat reticenți să-și repatrieze cetățenii jihadiști.