UE reimpune restricții ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor. ”TREPTAT ȘI COORDONAT”, ”RELANSARE ABRUPTĂ”

UE reimpune restricții ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor. ”TREPTAT ȘI COORDONAT”, ”RELANSARE ABRUPTĂ”
scris 18 nov 2021

Statele membre ale Uniunii Europene au termen - până în iunie 2022 - să înceteze să acorde ajutoare țintite excepționale întreprinderilor afectate de pandemie, a anunțat joi Comisia Europeană, care confirmă faptul că vrea să revizuiască reglementările privind concurența și să deschidă ușa unor subvenții publice semiconductorilor, relatează AFP.

Reglementările europene stricte care încadrează ajutoarele publice oferite întreprinderilor - suspendate de la începutul crizei sanitare covid-19 - urmează să fie aplicate din nou, deplin, începând de la 30 iunie 2022 - cu șase luni mai târziu decât se prevedea inițial, a anunțat comisarul european însărcinat cu Concurența Margrethe Vestager, care argumentează că economia s-a relansat, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”TREPTAT ȘI COORDONAT”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Această prelungire limitată de șase luni va permite o eliminare treptată și coordonată a măsurilor de criză și ține cont de puternica relansare așteptată a întregii economii”, a anunțat ea.

Comisia a derogat larg de la aceste reguli începând din martie 2020, permițând Celor 27 să injecteze lichidități importante în economiile lor lovite în plin de restricții de circulație și carantine.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

”Fără un ajutor public excepțional, întreprinderi altfel viabile nu ar fi putut supraviețui”, a subliniat Margrethe Vestager în fața presei.

Potrivit lui Vestager, Comisia a aprobat de la începutul pandemiei covid-19 plata unor ajutoare de stat în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de euro.

Ea și-a confrmat joi intenția de a modifica reglementările concurenței UE în vederea unei facilitări a investițiilor în sectorul tehnologic și finanțării unor proeicte care să permită o contracarare a modifcărilor climatice.

”RELANSARE ABRUPTĂ”

UE este necesar să avanseze pe drumul abrupt al relansării (economice) după (noul) coronavirus, permițând industriilor europene să se consolideze în vederea dublei tranziții ecologice și digitale”, sunliniază CE.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Există o provocare în producția de semiconductoare- componente omniprezente în aparate electronice, automobile și infrastructuri tehnologice -, în care aprovizionarea europeană depinde de importuri din China, Taiwan și Coreea de Sud.

UE are nevoie să aibă propria ”aprovizionare securizată” și ”ar putea astfel să ia în calcul să aprobe un ajutor public în vederea acoperirii eventualelor deficite de finanțare”, a anunțat Margrethe Vestager.

O ascensiune a puterii de producție de cipuri în Europa ar dura ani de zile, necesitând probabil o susținere publică importantă, pentru ca întreprinderi private să poată recupera rămânerea în urmă tehnologică.

Fonduri publice ar putea fi folosite la crearea ”primelor structuri de producție”, însă cu ”garanții” în vederea păstrării unei concurențe loiale, a avetizat comisarul.

Franța exercită presiuni asupra CE să flexibilizeze reglementările în domeniul investițiilor publice, în vederea unei creșteri a producției de cipuri în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
ajutoare