Compania de transport intern de marfă Transcom, controlată de Aprodex, dezvoltator imobiliar deținut de frații Halit și Gursel Ozturkmen, cetățeni români de origine turcă, reținuți în octombrie în baza unui mandat european emis de autoritățile din Finlanda, care îi acuză de furt, pregătește cumpărarea producătorului de mașini electrice UMEB, controlat de fondul de investiții Broadhurst, gestionat local de omul de afaceri Andrei Siminel.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
UPDATE 14 ianuarie 2019 Pe 10 octombrie, agenția de presă news.ro. transmitea că dezvoltatorii imobiliari Halit și Gursel Ozturkmen, cetățeni români de origine turcă care construiesc un ansamblu rezidențial în valoare de zece milioane de euro în București, au fost arestați, în baza unui mandat european de arestare, și că autoritățile din Finlanda îi acuză de furt, cei doi frați urmând a fi prezentați magistraților pentru demararea procedurilor de extrădare.
Cei doi frați au precizat însă că nu au fost arestați, ci reținuți pe o perioadă de câteva ore, cu precizări care pot fi citite AICI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Broadhurst este administrat de compania americană New Century Holdings (NCH).
Planul este ca UMEB să fie cumpărată cu până la 3 milioane de euro.
Pentru pregătirea operațiunii, Transcom va contracta un credit bancar de până la 10 ani și va vinde un teren de aproape 10.000 metri pătrați din comuna Grădiștea (județul Ilfov) sau alte active.
UMEB Elektromotoren, din sectorul 6 București, este prima companie din România care a produs și comercializat mașini electrice specializate, fiind înființată în 1948 și devenind în 1990 societate comercială constituită prin preluarea integrală a patrimoniului unității de stat.
UMEB exportă aproximativ 60% din producția de motoare către Italia, Germania, Finlanda, Spania, Marea Britanie, fiind și unul din principalii furnizori de motoare de pe piața internă.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamenteAnul trecut, cu peste 230 de angajați, UMEB a avut afaceri de 26,4 milioane lei, sub rezultatul a 5 ani precedenți, și a continuat să funcționeze pe pierderi, cu un minus de 2,4 milioane lei, după o pierdere de 4 milioane lei în anul precedent.
În 2008, compania s-a mutat pe bulevardul Timișoara, iar pe terenul parte din fosta platformă industrială UMEB a fost ridicat mallul AFI Palace Cotroceni.
În 2013, după criza financiară care a afectat puternic piața imobiliară, fondul de investiții Broadhurst a scos pe piață un teren de 4,5 hectare din fosta platformă UMEB, lângă AFI Cotroceni, pentru care a redus în etape prețul, de la 36 de milioane de euro la 22,5 milioane de euro.
În vara acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, grupul israelian AFI Europe România a cumpărat terenul cu 23 de milioane de euro, cu intenția de a extinde mall-ul AFI Cotroceni.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Concernul Sika, cu vânzări de peste 5 miliarde euro, cumpără unul dintre principalii furnizori din România de materiale pentru hidroizolații și vrea să devină liderul pieței localeTranscom este pe piață din 1991, fiind controlată de dezvoltatorul imobiliar Aprodex. Anul trecut, cu circa 20 de angajați, Transcom a avut afaceri de 1,4 milioane lei, cele mai mari din 2009, și un profit de 21.872 lei, după o pierdere de 424.469 lei în anul precedent.
În 2015, Aprodex, acționarul majoritar, a investit 10 milioane euro într-un proiect rezidențial lângă Academia Militară din Capitală, MetroCity Academiei, format din două blocuri cu 230 de apartamente.