Dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor, cunoscut pentru construcția complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera, a cumpărat un teren într-una dintre cele mai fierbinți zone imobiliare din București, pe care intenționează să construiască două turnuri cu circa 250 de apartamente de lux. Compania își face astfel intrarea pe sectorul rezidențial și își ridică bugetul pentru investiții viitoare la peste 180 de milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lotul de 7.150 metri pătrați, amplasat între clădirea ITC și SOS Satele Copiilor, cu deschidere la Calea Floreasca, a fost cumpărat de la firma Alia Nord cu peste 5 milioane euro, potrivit informațiilor Profit.ro.
Alia Nord este controlată de mai multe firme din Spania, implicate în dezvoltarea ansamblului Alia Apartments de lângă Arcul de Triumf (în care locuiește guvernatorul BNR, Mugur Isărescu), dar și de omul de afaceri Bogdan Gruia, proprietarul firmei de construcții AB Construct, potrivit datelor termene.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Terenul fusese cumpărat de spanioli înainte de criza din 2008 și era destinat unui complex rezidențial. Tocmai de aceea Atenor a cumpărat acum proiectul cu tot cu Planul Urbanistic Zonal și cu certificatul de urbanism, deja aprobate.
Proiectul Atenor, care va purta denumirea UP-site, va fi format din două turnuri de 14, respectiv 25 de etaje, care vor totaliza circa 250 de apartamente de lux și 400 de locuri de parcare. Cele două turnuri vor fi unite de o zonă de retail, care se întinde la parterul și la primul etaj al clădirilor. Ansamblul va folosi energie regenerabilă. În pereții parcării subterane vor fi introduse niște serpentine, care recuperează apa caldă sau rece, în funcție de anotimp.
„Atenor a căutat mereu și terenuri pentru birouri și pentru rezidențial, pentru că avem expertiză pe ambele segmente. Dacă lucrurile vor merge cum ne propunem, vom mai dezvolta și alte proiecte rezidențiale în București“, spune pentru Profit.ro, Sorin Dumitrașcu, country director Atenor.
CITEȘTE ȘI Situație total schimbată pentru dezvoltatorul belgian Atenor: România a devenit esențială pentru profitul grupuluiDezvoltatorul și-a plănuit să înceapă construcția ansamblului rezidențial în semestrul doi din 2019 și să meargă în paralel cu ridicarea ambelor imobile. Construcția se estimează că va dura doi ani. Sorin Dumitrașcu se așteaptă ca proiectul să atragă și investitori interesați să cumpere pachete de apartamente pentru închiriat, în contextul în care în zonă lucrează mulți manageri străini obișnuiți cu un standard ridicat de locuire și care generează cerere. Vânzarea Up-site ar putea începe din luna martie, după rafinarea conceptului arhitectural preluat de la Alia Nord.
Noul proiect a ridicat bugetul local de investiții al Atenor la 180-190 de milioane de euro, bani ce vor proveni, cu precădere, din capitalul propriu al companiei, care este cotată la Bursa Euronext din Bruxelles. Spre exemplu, în 18 octombrie, grupul Atenor a emis obligațiuni cu scadență la 5 ani în valoare de 60 de milioane de euro, sub forma unei oferte publice pentru investitori privați și instituționali din Belgia și Marele Ducat al Luxemburgului.
CITEȘTE ȘI Schimbare la Atenor, dezvoltatorul Hermes Business Campus din București, într-o tranzacție de aproape 27 milioane euroBani din vânzări
Primul proiect dezvoltat de Atenor în România este Hermes Business Campus, ridicat pe o parte din terenul fostei fabrici Electronica din Pipera. Complexul cu trei clădiri, în suprafață de 75.000 metri pătrați, este închiriat în proporție de 96% și este în proces de vânzare pentru o sumă care depășește 100 de milioane de euro. Odată finalizată, va intra pe lista celor mai mari tranzacții imobiliare din România.
„Discutăm cu mai multe fonduri de investiții străine interesate de achiziție, unele deja prezente pe piața locală, altele nu. Ținem la preț, pentru că știm ce obiect avem. Durează atât de mult pentru că este greu, chiar și pentru consultanții cumpărătorilor, să înțeleagă cum funcționează tehnica implementată în Hermes. Avem încălzire și răcire radiantă. Nu există piese în mișcare în interiorul spațiilor închiriate, cum sunt prevăzute în soluția clasică cu ventilo-convectoare. Doar introducem aer proaspăt și îl extragem ca aer viciat. Anul trecut am restituit chiriașilor bani din taxa de administrare, pentru că am avut economii foarte importante la întreținere“, mai spune Sorin Dumitrașcu.
Hermes Business Campus
În toamna anului trecut, Atenor a plătit circa 10 milioane de euro firmei cu capital italian Ro Naturstein, care deține zeci de imobile în București, pentru un teren de 11.600 mp amplasat între Universitatea Româno-Americană și Unicredit Tower, în zona Expoziției.
Dezvoltatorul este acum în proces de autorizare cu un nou complex cu trei clădiri de birouri, în suprafață de 46.900 metri pătrați, ce va purta numele de @Expo. Planul Atenor este să înceapă săpăturile aici în primul trimestru din 2019 și să meargă cu construcția în paralel pentru toate imobilele. Aici se vor utiliza pompe geotermale pentru încălzire și răcire.
@Expo
În primăvara anului trecut, Atenor a cumpărat Casa Cesianu (fostă Legație Germană și Cazinoul Victoria), fosta clădirea a Teatrului Coloniei Sovietice, plus un teren adiacent, pentru dezvoltarea unei clădiri de birouri. Dezvoltatorul a obținut autorizația de consolidare a Casei Cesianu și de menținere a fațadei fostului teatru și va începe lucrările la sfârșitul lunii ianuarie 2019.
La vară, Dumitrașcu speră să obțină și documentele necesare construcției clădirii moderne din planul doi, care va avea 15.800 mp. Casa Cesianu a fost deja închiriată pentru viitorul sediu al casei de avocatură Noerr, iar, până la sfârșitul anului, se preconizează semnarea contractului de închiriere a întregului imobil nou, denumit Dacia One, unui singur chiriaș din zona serviciilor.
CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată: Cel mai mare jucător independent din serviciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale RontisAtât @Expo, cât și Dacia One vor fi vândute. În cazul Dacia One sunt deja negocieri cu investitori diferiți de cei interesați de achiziția Hermes Business Campus. Ambele proiecte ar trebui definitivate în 2020.
Dacia One
„Suntem un dezvoltator care nu păstrează clădirile în portofoliu. Capitalul trebuie rulat. Nu avem nicio intenție să ne transformăm într-un administrator de clădiri. Nu avem nici măcar un departament de property management «in house». Nu ne interesează această latură a business-ului imobiliar“, explică Dumitrașcu strategia Atenor.
El spune că, deocamdată, compania se oprește din noi achiziții de teren în România și se concentrează pe construcția și vânzarea celor trei proiecte.
Activele deținute de Atenor în România au o pondere de 17% în portofoliul total al companiei și reprezintă, alături de Ungaria (tot cu 17%), cea mai mare expunere în afara țării de origine a dezvoltatorului. Atracția pentru România vine din creșterea economică și din statutul de piață emergentă, care favorizează investițiile cu profit sustenabil, spune Dumitrașcu.