Omul de afaceri Cristian Preotu, care controlează compania Le Manoir, ce livrează pieței locale branduri premium de vin și gastronomie precum Comtesse du Barry (foie gras), Michel Cluizel (dulciuri), Champagne Bollinger, Cognac Delamain, s-a retras din Chef Market, comerciant de alimente, alcool și tutun inclusiv prin eMag, vânzând firma francezului Robert Maugourd, director până în 2016 al companiei Carflux, înregistrată în Cipru, și co-fondator al unei asociații de formare profesională.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Participația pe care o deținerea Preotu în firmă, de 50%, i-a fost vândută omului de afaceri francez cu 100.000 de lei, la valoarea nominală a părților sociale, dar Chef Market s-a obligat să returneze Le Manoir o datorie de 215.000 de lei.
Tranzacția a fost parafată și anunțată de Profit.ro în primăvara anului trecut, dar a fost finalizată abia acum, după ce noul proprietar a achitat în rate lunare, conform înțelegerii, toate plățile.
CITEȘTE ȘI Idei Mari pentru Viitor. Astăzi, Cristian Preotu, proprietar Le ManoirUltima plată a fost efectuată la finele anului trecut, astfel că tranzacția a fost acum finalizată.
Urmare a operațiunii, Cristian Preotu i-a cedat francezului și postul de administrator unic al Chef Market.
În 2016, ultimele date disponibile la acest moment, Chef Market a înregistrat o pierdere netă de 225.734 lei (de la un minus de 14.187 lei în anul precedent), la o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei.
Cristian Preotu își bazează business-ul pe Le Manoir, companie înființată în 2004 cu scopul de a importa și de a prezenta în România vinuri și produse gastronomice premium, furnizând clienților inclusiv cadouri de afaceri, având mai multe magazine Comtesse du Barry în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, ca și o măcelarie de lux, La Boucherie Francaise, deschisă în parteneriat cu măcelarul parizian Hugo Desnoyer.
Prin compania Le Manoir, soții Cristian și Maria Preotu derulează mai multe afaceri în domeniul gastronomiei, deținând și restaurantul Le Bistro Francais, The Wine Bar, precum și operațiuni de import și distribuție de vinuri din Franța către rețele de comerț, restaurante și baruri premium.
La finalul anului 2015, Le Manoir a mai deschis o ciocolaterie Michel Cluizel, precum și restaurantul de sushi-take away SushiRoom.
În 2016, firma a avut un profit net de 262.485 lei la afaceri de aproape 15 milioane lei.