Ministerul Finanțelor a testat pentru prima oară piața cu o emisiune de obligațiuni pe 15 ani, cea mai lungă scadență de până acum pe piața internă, dar n-a găsit interes din partea investitorilor și a respins și puținele oferte venite din cauza dobânzilor prea ridicate.
Finanțele voiau să împrumute 200 de milioane de lei, însă 7 bănci dealeri primari au depus oferte doar pentru un volum de 134 de milioane de lei, la un preț pe care ministerul l-a găsit neacceptabil de ridicat.
Strategia Finanțelor din ultimii 4-5 ani a fost de a extinde maturitățile împrumuturilor de pe piața internă și externă, astfel încât să scadă povara riscului de refinanțare pe termen scurt.
CITEȘTE ȘI Banca Națională a Elveției a păstrat politica monetară ultra-relaxatăCea mai lungă scadență la care s-a împrumutat până acum este atașată tot unei emisiuni pe 15 ani, deschisă în 2016 și redeschisă ulterior de mai multe ori, care a cumulat un total de circa 4,5 miliarde de lei.
La ultima redeschidere, obligațiunile de acest tip nu au atras interes, fiind respinse toate ofertele băncilor din septembrie. În august, randamentul plătit a fost de 4,27%, la o valoare adjudecată de 400 de milioane de lei. Randamentul a fost în scădere față de iulie, când statul accepta să plătească 4,85% pe an pentru 400 de milioane de lei.
La începutul acestei săptămâni, statul a luat de la bănci 500 de milioane de lei cu scadența în 4 ani și un randament de 3,76%, iar cu o săptămână în urmă a împrumutat 695 milioane de lei cu maturitatea în aprilie 2026.
Guvernul a împrumutat 58,3 miliarde de lei în primele opt luni ale anului, acoperind circa 80% din necesarul de finanțare a deficitului și refinanțare a datoriei publice din 2019. Circa 5 miliarde de euro au venit din emisiuni de obligațiuni externe.
Ratele de dobândă pe piața interbancară au scăzut, joi, pentru a treia zi la rând, iar licitația de atragere depozite organizată de Banca Națională a României la începutul acestei săptămâni a arătat un excedent amplu de lichiditate.