Ministerul Mediului avansează mai multe modificări la Programul Rabla pentru electrocasnice, în vederea îmbunătățirii programului și atingerea scopului său. Sunt eliminate televizoarele, perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă de la 15 zile la 7 zile, iar cei care au generat un voucher și nu l-au folosit nu vor mai putea participa în același an.
”Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este un program de interes național, iar în urma sesiunilor din 2021 s-a decis modificarea ghidului de finanțare, în sensul introducerii unor prevederi mai restrictive în ceea ce privește utilizarea voucherelor, pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât și utilizarea efectivă”, se arată în Referatul care însoțește modificarea propusă pentru Programul Rabla pentru electrocasnice, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificări:
Introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de către beneficiari;
Reducerea termenului de valabilitate a voucherului;
”Astfel, din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele, dar nu le-au utilizat, ceea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului și lipsa posibilității participării altor persoane în cadrul Programului. Prin modificările aduse Ghidului de finanțare se are în vedere responsabilizarea participanților în cadrul Programului, prin introducerea unor reguli mai stricte, în scopul utilizării eficiente a bugetului Fondului pentru mediu. Astfel, voucherul rezervat trebuie utilizat în perioada prevăzută în ghid, sub sancțiunea lipsei posibilității de a mai rezerva același tip de voucher în timpul anului calendaristic”, se mai arată în documentul citat.
O altă modificare privește reducerea termenului de utilizare la comercianți a voucherului de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale și implicit creșterea succesului Programului și a gradului de utilizare a bugetului alocat.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT”Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens. Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare”, mai arată Ministerul Mediului.
Astfel, Programul va viza achiziția de mașini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, aspiratoare, laptopuri și tablete.