Startup-ul 2Space, care și-a propus să construiască o rachetă de transport a nanosateliților în spațiu, vrea să atragă o nouă rundă de finanțare peste șase luni, pentru a continua să dezvolte prototipul la care lucreză în prezent. Întreg proiectul este estimat să coste până la două milioane de euro.
Recent, startup-ul a mai obținut 150.000 de euro de la investitori, pentru dezvoltarea prototipului de motor și a pompelor criogenice, cele mai importante sisteme ale rachetei.
„Acest tip de rachetă care este dedicată exclusiv nanosateliților este foarte importantă pentru că pe piața de lansări există momentan o singură soluție. Mai exact, rachete care transportă doar cantități foarte mari în spațiu. Asta survine cu mai multe impedimente, precum costuri enorme de lansare, timp îndelungat de așteptare și rigiditate orbitală. Practic în momentul actual există mai multe autobuze care duc mai mulți sateliți în puncte generale, iar noi suntem precum un taxi care duce nanosatelitul unde are nevoie să fie”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Inesa Schmidt co-fondator 2Space.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mii de salariați din sistemul bancar vor rămâne fără locuri de muncă. Președintele FSAB: Procesul de digitalizare va avea mari repercusiuni asupra angajaților băncilor. Nu știm unde vor pleca oamenii ăștia2Space va finaliza design-ul rachetei în circa un an și jumătate, urmând ca în aproximativ trei ani și jumătate să opereze primul său zbor comercial.
„Asta în ideea în care toate lucrurile merg conform planului de acum. Depinde foarte mult și de rezultatele pe care le vom avea în urma testelor din acest an. Estimăm că proiectul overall să fie la 1,5-2 milioane de euro. Începem discuțiile cu finanțatori”, mai spune co-fondatoarea, adăugând că investitorii sunt în momentul de față români, dar nu exclude posibilitatea de a colabora și cu investitori străini pe viitor.
„Ne dorim pe viitor să colaborăm și cu oameni la nivel internațional atât din punct de vedere al investiției, cât și la nivel de echipă. Vrem să angajăm profesioniști din domeniu mai ales din afară”, completează aceasta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Morphosis Capital Fund II – buget de 100 de milioane de euro, cu lansare în 2023. Andrei Gemeneanu, Managing Partner: Demarăm strategia de atragere de capital în a doua parte a acestui an. 30% din fond va fi investit în țări din regiuneStartup-ul lucrează și la construirea unui centru de cercetare și dezvoltare lângă București.
„Noi ne-am dori foarte mult ca producția și operarea rachetelor să rămână în România. Nu putem însă să garantăm asta acum. (...) Încercăm să centralizam serviciile aici”, afirmă Inesa Schmidt.
Clienții 2Space vor fi în general companii care produc și operează nanosateliți, centre și instituții de cercetare, dar mai ales guverne.