Transferurile personale de bani de la persoanele care lucrează în stăinătate înspre România au atins anul trecut 2,45 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de după 2010 și al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Românii din diaspora au trimis cu 12,5% mai mulți bani în țară decât în 2015, când valoarea transferurilor a fost de 2,17 miliarde de euro. Sumele trimise anul trecut sunt egale cu cele din 2010, dar sub nivelurile de dinainte de criză. Recordul a fost atins în 2008, când românii au trimis în țară 5,15 miliarde de euro.
În 2016, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost în Portugalia (3,3 miliarde de euro), Polonia (3 miliarde de euro), Marea Britanie (2,5 miliarde de euro) și România.
CITEȘTE ȘI Cum pot scăpa șoferii ghinioniști de coșmarul constatării daunelorCele mai mari surplusuri la nivelul transferurilor – intrări minus ieșiri – sunt înregistrate în Polonia, Portugalia (+2,8 miliarde de euro) și România (+2,2 miliarde de euro). Cele mai mari deficite sunt cele din Franța (-9,4 miliarde de euro), Mare Britanie (-4,6 miliarde de euro), Germania (-4,2 miliarde de euro) și Italia (-4 miliarde de euro), acestea fiind și o parte dintre țările predilecte pentru migrația din România. Spania, o altă țară cu o diasporă românească numeroasă, prezintă date doar pentru ieșirile de bani (6,8 miliarde de euro).
Transferurile personale reprezintă toate transferurile de bani între gospodăriile rezidente și nerezidente, fără a lua în calcul sursa banilor și relațiile dintre gospodării sau scopul transferurilor. Astfel, conceptul este mai amplu decât cel al remitențelor lucrătorilor, precizează Eurostat.
Circa 5 milioane de români lucrează temporar sau permanent în străinătate, potrivit estimărilor pe baza datelor de la consulatele României. Dintre aceștia, în jur de 4 milioane s-au stabilit în afara țării, cei mai mulți în interiorul Uniunii Europene. Cifra este una estimată, în condițiile în care nu există o statistică oficială în acest sens.