OMV Petrom și-a majorat vânzările de gaze cu 65% în pofida unei producții în scădere. Compania apelează în continuare la gaze de import pentru a-și alimenta clienții

OMV Petrom și-a majorat vânzările de gaze cu 65% în pofida unei producții în scădere. Compania apelează în continuare la gaze de import pentru a-și alimenta clienții
scris 10 apr 2020

OMV Petrom și-a majorat în primul trimestru al acestui an vânzările de gaze către terți cu aproximativ 6,29 TWh sau 65% față de cele din primul trimestru al anului trecut, până la 16,08 TWh, în condițiile unei producții în scădere cu 3,7%. Volumul de gaze vândute, cu doar un TWh sub recordul istoric din ultimul trimestru al anului trecut, sugerează că OMV Petrom continuă să importe gaze și/sau cumpere de pe piața internă pentru a le vinde propriilor clienți.

Profit.ro a remarcat la începutul lunii martie că OMV Petrom s-a folosit de relația privilegiată pe care o are cu compania mamă, OMV, și și-a majorat importurile pentru a compensa penuria existentă în prima parte a anului trecut pe piața internă. Astfel, și-a majorat cota de piață de la 28%, în martie 2019, la 40%, în martie 2020, reiese din lista privind privind stocul minim de gaze naturale pentru 2020, analizată de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele confirmă analiza făcută de Profit.ro în ianuarie, potrivit căreia Romgaz a pierdut în ultimul trimestru al anului trecut o cotă de piață considerabilă în favoarea OMV Petrom, care a apelat la importuri pentru a-și putea îndeplini obligația de tranzacționare pe piețele centralizate a 50% din producția internă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom: Vânzările de carburanți au scăzut abrupt cu peste 30% în urma carantinei impuse de autorități CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Vânzările de carburanți au scăzut abrupt cu peste 30% în urma carantinei impuse de autorități

Producția de gaze a OMV Petrom a rămas relativ constantă în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei trimestre ale anului trecut, la aproximativ 79 mii barili echivalent petrol pe zi (BEP/zi), însă a scăzut cu 3 mii de bep/zi comparativ cu cea din primul trimestru al anului trecut.

Producția de țiței, în schimb, s-a majorat la 72 mii bep/zi, cu un bep/zi peste cea din trimestrul similar din 2019 și la același nivel din ultimul trimestru al anului trecut.

Vânzările de gaze către s-au micșorat cu 0,7 mii peb/zi, de la 68,3 mii/bep/zi în primul trimestru al anului trecut la 67,7 mii bep/zi.

Vânzările de țiței s-au redus la rândul lor cu 0,5 bep/zi, de la 74,4 la 73,9 mii bep/zi.

Prețul mediu realizat de companie la țiței a scăzut însă cu 27%, de la 55,66 dolari pe baril în primul trimestru al anului trecut la 40,6 dolari pe baril în ianuarie-martie 2020.

Rezultatele companiei vor fi influențate și de deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul, cursul de schimb evoluând de la 4,169 lei pentru un dolar în perioada ianuarie-martie 23019 la 4,352 lei pentru un doar în primele trei luni ale acestui an.

De altfel, într-un document adresat investitorilor, OMV Petrom recunoaște că “prețurile în scădere ale țițeiului și criza generată de COVID-19 au avut un impact negativ asupra performantei Grupului primul trimestru”.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
gaze
importuri
vanzari
producție