Guvernul Japoniei a declarat, marți, stare de urgență în mai multe regiuni ale țării în contextul epidemiei de coronavirus și a anunțat un pachet de măsuri de stimulare economică în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari, pe care premierul Shinzo Abe l-a catalogat ca fiind unul dintre cele mai mari din lume.
Starea de urgență a fost declarată pentru capitala Tokyo și șase prefecturi dens populate, acoperind în total circa 44% din populația țării, scrie Reuters. Măsura, care permite autorităților locale să pună presiune pe locuitori să stea acasă și pe companii să își suspende activitatea, este valabilă până pe 6 mai.
Premierul a subliniat că Japonia nu va impune o carantină totală, ca alte state, iar, în cele mai multe cazuri, locuitorii nu vor fi amendați dacă nu respectă recomandările autorităților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Abe a cerut populației să reducă cât mai mult posibil interacțiunile sociale și să rămână în case.
“Dacă fiecare dintre noi poate reduce contactul cu alte persoane cu cel puțin 70% - ideal ar fi cu 80% -, ar trebui să vedem un vârf al numărului de infecții în două săptămâni”, potrivit acestuia.
Separat, guvernul de la Tokyo a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 108 trilioane de yeni (990 miliarde dolari) în vederea sprijinirii economiei pe perioada crizei generate de epidemie.
Pachetul de măsuri, echivalent cu 20% din produsul intern brut al Japoniei, este printre cele mai ambițioase la nivel global și depășește valoarea măsurilor de stimulare luate de guvernul nipon în timpul crizei financiare din 2008.
Măsurile includ, printre altele, acordarea de numerar pentru gospodăriile și companiile afectate de criză, precum și amânări de taxe pentru companii.