Bogdan Olteanu a declarat, la ieșirea din Arestul Poliției Capitalei, după expirarea ordonanței de reținere, că vrea să obțină cât mai rapid o achitare în dosarul în care este acuzat că a făcut trafic de influență, iar până atunci, face ce onoarea îi cere și transmite cât mai rapid demisia lui din funcția de viceguvernator al BNR.
Olteanu a fost lăsat să plece din Arestul Poliției Capitalei după ce i-a expirat ordonanța de reținere emisă de procurorii DNA joi noapte, pentru 24 de ore, el urmând să stea 30 de zile în arest la domiciliu, după decizia instanței supreme, informează News.ro.
Olteanu a spus că această perioadă este una foarte grea pentru el și speră ca dosarul în care este acuzat să se finalizeze cât mai repede cu o achitare, ca să poată avea o viață normală.
Bogdan Oltanu a adăugat că, având în vedere punerea sa sub acuzare, onoarea și respectful față de BNR îi cer să transmisă cât mai rapid conducerii băncii demisia sa din funcția de viceguvernator.
El a susținut că este nevinovat și că urmează să își susțină cauza în justiție.
Instanța supremă a respins, vineri seară, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu și a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro și sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, contestația urmând să se judece la un alt complet al instanței supreme.
Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că a contestat deja decizia instanței supreme și a susținut că se aștepta la cel mult control judiciar, raportat la ceea ce este în dosar. El a spus că nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situația în care se află Olteanu, ci ”o anumită conjunctură”.
”Faptul că se face o asociere toxică între aceste două persoane (n.r. - Bogdan Olteanu și Sorin Ovidiu Vântu) este total eronat pentru că, dacă această asociere și relație ar fi doar cu acest mogul, atunci ați avea dreptate. El s-a întâlnit cu toate persoanele implicate în presă, cu toate persoanele care contau efectiv pe scena politică, lucru pe care l-a declarat din start, niciodată nu a negat că s-a întâlnit cu acea persoană sau cu altele”, a mai spus avocatul Florin Durgheru.
Bogdan Olteanu era președinte al Camerei Deputaților când ar fi comis fapta de trafic de influență, repectiv în iulie - noiembrie 2008. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la Bogdan Olteanu printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanței supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu a mers în Delta Dunării, însoțit de o altă persoană, care a intermediat discuția cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.
În schimbul folosirii influenței sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervației Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, și i s-a adus la cunoștință că va fi desemnată pentru acel post, susțin procurorii.
Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
DNA a anunțat că se fac acte de urmărire penală în această cauză și față de alte persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupție dar se așteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunțuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar și după alegeri.
Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, că nu știe ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupție în care protagoniștii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei ”implicați în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva și că justiția trebuie să își facă ”(toată) datoria!”
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009
28 noiembrie - Profit Financial.forum