Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci
scris 16 sep 2019

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci prin obligațiuni scadente în patru ani. Investitorii nu s-au îngrămădit la licitație, dar chiar și în aceste condiții randamentul obținut a fost în jurul celui din piața secundară.

Cele 6 bănci dealeri primari participante la licitație au depus oferte pentru 525 de milioane de lei, puțin peste valoarea de prospect a emisiunii de 500 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțele au acceptat oferte pentru valoare de prospect, la un randament mediu de 3,76% și unul maxim de 3,8%, foarte puțin peste randamentul din piața secundară de 3,75% aferent titlurilor la aceeași scadență.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vânzările în retail la nivel mondial vor continua să crească în acest an, dar perspectivele sunt mai puțin favorabile. Sunt deja preconizate alte închideri de magazine și falimente CITEȘTE ȘI Vânzările în retail la nivel mondial vor continua să crească în acest an, dar perspectivele sunt mai puțin favorabile. Sunt deja preconizate alte închideri de magazine și falimente

Statul a împrumutat, săptămâna trecută, 695 de milioane de lei printr-o emisiune scadentă în aprilie 2026, pe o cerere ridicată din partea investitorilor și la un randament mediu de puțin peste 4%.

Guvernul a împrumutat 58,3 miliarde de lei în primele opt luni ale anului, acoperind circa 80% din necesarul de finanțare a deficitului și refinanțare a datoriei publice din 2019. Circa 5 miliarde de euro au venit din emisiuni de obligațiuni externe.

Situația din piața bancară este benefică pentru finanțarea datoriei publice, în condițiile în care excesul de lichiditate persistă. BNR a atras 13,3 miliarde de lei de la bănci în operațiunea săptămânală de drenare a pieței, a doua cea mai mare sumă din 2019.

Pe de altă parte, costurile de finanțare în monedă locală ale României rămân cele mai ridicate din regiune, în condițiile unei inflații mai ridicate și a unei percepții de risc mai proaste.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
imprumut stat
datorie publica
deficit