BNR a atras 13,3 miliarde de lei de la bănci, a doua cea mai mare sumă din 2019

BNR a atras 13,3 miliarde de lei de la bănci, a doua cea mai mare sumă din 2019
scris 16 sep 2019

Excesul de lichiditate din sistemul bancar persistă. Banca Națională a României a atras depozite de la bănci de aproape 13,3 miliarde de lei, a doua cea mai mare sumă din acest an, încercând să țină ratele de dobândă din piață în jurul dobânzii cheie.

Operațiunea BNR se derulează pe o săptămână, iar băncile primesc o dobândă egală cu cea de referință de 2,5%. La mijlocul lunii iulie, băncile depuneau cea mai mare sumă (17 miliarde de lei) la o astfel de licitație din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca centrală a anunțat încă din prima parte a anului un control strict al lichidității în piața interbancară, măsură preferată creșterii dobânzii cheie, în condițiile în care inflația a urcat persistent peste ținta de 1,5-3,5%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rata anuală a inflației s-a menținut în jurul a 4% încă de la începutul anului și BNR estimează că se va plasa la 4,2% în decembrie. Banca centrală s-a încadrat în țintă anul trecut, în limita de sus a acesteia, pe fondul ieftinirii accentuate a petrolului, și spera la un scenariu similar și pentru acest an. Însă, atacurile asupra echipamentelor Arabiei Saudite, care au produs pagube ce au redus capacitatea de producție la jumătate, au trimis abrupt în sus prețul petrolului pe piețele internaționale.

Vânzările în retail la nivel mondial vor continua să crească în acest an, dar perspectivele sunt mai puțin favorabile. Sunt deja preconizate alte închideri de magazine și falimente CITEȘTE ȘI Vânzările în retail la nivel mondial vor continua să crească în acest an, dar perspectivele sunt mai puțin favorabile. Sunt deja preconizate alte închideri de magazine și falimente

Și inflația de bază, din calculul căreia sunt excluse prețurile volatile, cele administrate și carburanții, a crescut consistent în ultimele luni și a ajuns la 3,4% în august, foarte aproape să iasă din țintă. Banca centrală urmărește acest indicator cu mai multă atenție pentru că reprezintă un efect al unui exces de cerere în economie, cu caracter inflaționist.

Băncile parcau 4,2 milioane de lei la BNR săptămâna trecută și 1,9 miliarde în cea de dinainte, sume mai mici decât cele din august, ceea ce ar fi indicat o oarecare scădere a banilor în exces din sistem, însă licitația de astăzi pare să contrazică această tendință.

Poziția de debitor net al sistemului bancar în care se află banca centrală acum are efecte și asupra dobânzilor oferite de bănci pentru economisirile populației și firmelor. Guvernatorul Mugur Isărescu că sunt bani în bănci și acestea nu au ce să facă cu ei, iar în acest caz băncile nici nu se grăbesc să plătească mai mult pentru a atrage resurse.

Dobânzile la depozitele populației au crescut în iulie la 1,9% de la 1,7% în iunie și au ajuns la cel mai ridicat nivel de după iunie 2015. Pe de altă parte, dobânda medie la depozitele noi la termen ale societăților nefinanciare a scăzut ușor de la 2,37% la 2,31%. Ratele de dobândă rămân, însă, mult sub rata inflației.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
lichiditate
exces lichiditate
piata interbancara
depozite banci