Marile companii americane au ascuns, în timp, 1.400 miliarde dolari în paradisuri fiscale - studiu

Marile companii americane au ascuns, în timp, 1.400 miliarde dolari în paradisuri fiscale - studiu
scris 15 apr 2016

Cele mai mari 50 de companii americane - între care Apple, Wall-Mart, General Electric - au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari, între anii 2008 și 2014, în paradisuri fiscale, cu scopul de a-și reduce plata impozitelor, indică un studiu al Oxfam-SUA publicat joi și citat de AFP.

Aceste sume au tranzitat printr-o rețea "opacă și secretă"' formată din 1.600 de filiale în paradisuri fiscale, susține documentul publicat în plin scandal declanșat de dezvăluirile din Panama Papers.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceleași întreprinderi au fost totuși principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor americani, fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanții asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul.

Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac CITEȘTE ȘI Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac

"Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei și reconstruirea infrastructurilor în SUA și nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman", afirmă Raymond Offenheiser, președintele Oxfam America, citat într-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor "celor mai avide de evaziune fiscală" și ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde).

Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-și pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate, pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăților în SUA, care este cel mai ridicat între țările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaționale ar costa 111 miliarde de dolari finanțele publice americane și privează, de asemenea, țările sărace de 100 miliarde de dolari din încasările fiscale.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
panama
apple
electric
companii
sua
impozite