Lovitură în Croația: Fondatorul Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, a cedat statului controlul. Furnizorii suspendă livrările. Rușii sunt creditori

Lovitură în Croația: Fondatorul Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, a cedat statului controlul. Furnizorii suspendă livrările. Rușii sunt creditori
scris 7 apr 2017

Retailerul croat Agrokor, cel mai mare din Balcani, a fost pus sub controlul statului, după ce fondatorul și președintele grupului puternic îndatorat, Ivica Todoric, a cerut activarea unei noi legi menite să protejeze companile de importanță sistemică pentru economia Croației, lege pe care guvernanții au denumit-o “Legea Agrokor”. Furnizorii croați au anunțat că suspendă livrările de produse către companiile grupului, cu excepția pâinii.

Compania are datorii de 6 miliarde de euro, cel mai mare creditor al companiei fiind banca rusă Sberbank.

Urmărește-ne și pe Google News

Problemele cu care se confruntă Agrokor, un gigant cu afaceri anuale de peste 6 miliarde euro și 60.000 de salariați, astăzi fiind în Balcani un brand la fel de puternic precum Lidl, Kaufland sau Carrefour, au fost anunțate de Profit.ro de luna trecută.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ieri, Parlamentul Croației a adoptat Legea privind Procedurile Extraordinare de Administrare a Companiilor de Importanță Sistemică, act normativ care a primit imediat numele neoficial de “Legea Agrokor”, în condițiile în care prevederile acesteia par să fi fost gândite anume pentru a sprijini retailerul. Legea permite Guvernului să numească un director care se va ocupa de restructurarea companiilor cu probleme financiare, care au cel puțin 5.000 de angajați și datorii de minimum 1 miliard de euro. Proiectul legii prevedea inițial un număr minin de 8.000 de angajați, Agrokor fiind singura companie privată din Croația care ar fi îndeplinit acest criteriu.

Astăzi, Todoric a anunțat că a cerut activarea noii legi.

O nouă insolvență pe piața apelor minerale: După Bilbor, și Perla Ciucașului este lovită de credite bancare CITEȘTE ȘI O nouă insolvență pe piața apelor minerale: După Bilbor, și Perla Ciucașului este lovită de credite bancare

“Consiliul Director al Agrokor, condus de mine, a cerut inițierea procedurilor conform Legii (…). Am luat această decizie convins fiind că este în cel mai bun interes al fiecărui angajat, furnizor și oricărui alt acționar, precum și al întregii economii (…). Am investit 40 de ani din viață în dezvoltarea Croației și a regiunii și sunt mândru să înmânez astăzi tot ceea ce am construit statului croat, împreună cu semnătura mea”, a spus Todoric într-un comunicat.

Conform noii legi adoptate de Parlament, plata datoriilor Agrokor, care se ridică la circa 6 miliarde euro - peste 15% din PIB-ul Croației - va fi suspendată pe durata procesului de restructurare derulat sub supravegherea statului, scrie Balkan Insight.

Potrivit lui Antonio Alvarez III, șeful firmei de consulțanță Alvarez & Marsal, numit Director de Restructurare al Agrokor la începutul săptămânii, principalii creditori ai retailerului, anume băncile Sberbank, VTB Bank, UniCredit, Erste și Intesa Sanpaolo, au fost de acord să sprijine în continuare operațiunile grupului și să asigure capitalul de lucru necesar, cu condiția ca fondurile să fie tratate prioritar sub noua lege privind protecția marilor companii. Înțelegerea trebuie aprobată de conducerile instituțiilor de credit.

Rușii de la VTB Bank acuză Agrokor că a ascuns valoarea datoriilor. Cel mai mare retailer din Balcani are serioase probleme CITEȘTE ȘI Rușii de la VTB Bank acuză Agrokor că a ascuns valoarea datoriilor. Cel mai mare retailer din Balcani are serioase probleme

Furnizorii locali ai Agrokor au anunțat că vor sista livrările de produse, începând cu 8 aprilie, până când retailerul nu va încheia un acord în privința datoriilor.

“Începând de sâmbătă, vom suspenda livrările către Agrokor, cu excepția pâinii proaspete”, potrivit unui comunicat al Asociației de producători și furnizori ai Agrokor, preluat de Post Online.

Todoric a fondat Agrokor în urmă cu 41 de ani ca un business de familie ce se ocupa cu plantarea și comercializarea florilor. Între timp, Agrokor s-a transformat într-un conglomerat cu activități în sectoarele alimentar, agricultură, IT, energie și servicii, cu afaceri anuale de aproape 6,5 miliarde euro și peste 60.000 de angajați în Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia și Herțegovina, cifre care plasează grupul în fruntea clasamentului retailerilor din Balcani.

Printre cele aproximativ 30 de companii aflate sub umbrela grupului se numără Kozum, operatorul celui mai mare lanț de magazine din Croația, retailerul sloven Mercator, producătorul croat de înghețată Ledo, producătorul de ulei comestibil Zvijezda, cel mare din Croația, și Sarajevski kiseljak, principalul îmbuteliator de apă minerală din Bosnia și Herțegovina.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
datorii
lege protectia companiilor
croatia