Grupul energetic ungar MOL va transfera în conturile a două subsidiare olandeze 32,8 milioane euro, compania-mamă cu sediul în Budapesta urmând să preia în schimbul acestei sume pachetul de 100% din părțile sociale deținut de firmele din Olanda la compania românească MOL Retail Comerț SRL, fosta ENI România.
În februarie 2015, cei de la MOL au finalizat preluarea ENI România de la grupul italian omonim, intrând astfel în posesia celor 42 de benzinării deținute de aceasta în România, operate sub brandul AGIP. Preluarea s-a făcut prin intermediul subsidiarelor MOL înregistrate în Olanda MOL Romania BV (care a cumpărat 99% din părțile sociale ale ENI România) și MOL Slovakia BV (1%). Celor două subsidiare li s-au schimbat între timp denumirile și se numesc acum MOL CEE Investments BV și MOL Slovenia Downstream Investment BV.
După preluare, în 2015, ENI România SRL a fost redenumită MOL Retail Comerț SRL, iar anul trecut, sediul social al companiei a fost mutat de la București la Cluj.
CITEȘTE ȘI Un proiect PSD elimină pedeapsa cu închisoare pentru directorii și administratorii companiilor ce favorizează alte firmeAcum, compania-mamă din Ungaria MOL Hungarian Oil&Gas Public Limited Company a hotărât să preia de la subsidiara olandeză MOL CEE Investments BV pachetul de 99% din părțile sociale la MOL Retail Comerț SRL. În acest scop, cele două părți au semnat un contract de cesiune de părți sociale pe 17 februarie.
"Prețul de transfer este de 32.472.000 euro, pentru toate părțile sociale transferate, și va fi plătit prin transfer bancar în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a contractului în contul bancar al cedentului deschis la KBC Bank NV Olanda", se stipulează în contract, programat să intre în vigoare după înregistrarea tranzacției la Registrul Comerțului și expirarea termenului legal de opoziție. Valoarea nominală a părților sociale transferate este de circa 23,6 milioane lei.
Un contract similar a fost încheiat cu MOL Slovenia Downstream BV, prin care MOL Hungarian Oil&Gas Public Limited Company va prelua restul de 1% din părțile sociale ale MOL Retail Comerț SRL, contra sumei de 327.000 euro.
Potrivit raportului MOL pe semestrul I 2015, grupul maghiar a plătit atunci celor de la ENI o sumă netă de circa 50 milioane euro pe cele 42 de benzinării AGIP din România. În anul respectiv, MOL a mai preluat activele ENI din Cehia și Slovacia, inclusiv benzinăriile AGIP din cele două țări. ENI intrase pe piața românească a distribuției de carburanți în 1995, adică în același an cu MOL.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Decalajele dintre regiunile României au rămas mari. Sudul și estul țării au rămas în urmăMOL Retail Comerț SRL a terminat anul 2015 cu pierderi de peste 19 milioane lei, de peste două ori mai mari comparativ cu 2014, la o cifră de afaceri de 431,3 milioane lei, cu 13% sub cea din anul anterior.
Vânzările de motorină ale MOL în România au înregistrat o creștere în volum de 13,5% în anul 2016 comparativ cu 2015, urcând de la 420.000 tone la 477.000 tone, potrivit datelor publicate de companie. De asemenea, vânzările de benzină ale companiei în România s-au majorat cu aproximativ 10% în volum, anul trecut, de la 151.000 tone în 2015 la 166.000 tone în 2016.
La nivel global, grupul MOL a raportat un rezultat operațional de 2,15 miliarde dolari și un profit net de 941 milioane dolari.
Grupul MOL are operațiuni în peste 40 de țări și aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice și o rețea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, dintre care peste 200 în România.