Legumicultorii coboară acoperișurile solariilor. ”Încercăm să mărim prețurile, dar nu mai merge.”

Legumicultorii coboară acoperișurile solariilor. ”Încercăm să mărim prețurile, dar nu mai merge.”
scris 28 oct 2022

Producătorii de legume din sudul țării se plâng de prețurile mari la energie din ultimele luni și susțin că nu mai au ce alte măsuri mai pot lua pentru economisire, în afara coborârii plafoanelor solariilor.

Legumicultorul Ionuț Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, din comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, din județul Olt, deține circa 10.000 de metri pătrați cu solarii, dintre care 8.000 de metri pătrați sunt încălziți, deci pot funcționa și în sezonul rece, mai exact până în decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

”Centralele funcționează pe combustibil lichid, că vorbim de păcurină, țiței, motorină, ulei ars, tot ce este combustibil lichid și arde. La momentul de față avem în solar toate felurile de legume, ardei capia, gogoșar, roșii, castraveți și urmează să înființăm și culturi de salată și ceapă verde.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret pierde finanțarea din PNRR. Ciucă promite banii pentru altă magistrală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret pierde finanțarea din PNRR. Ciucă promite banii pentru altă magistrală

Le menținem până în decembrie, când ne pregătim cu răsadurile și, la final de ianuarie, plantăm tomatele. Vă dați seama că centralele nu merg pe motorină, ar fi foarte scump, folosesc un CLU, așa se numește, un combustibil lichid care și el s-a scumpit cu vreo 50 de bani.

Asta înseamnă undeva la 30%, câteodată luam litrul cu 1,50 – 1,70 lei, acum am ajuns să dau 2,50 lei. Eu consum undeva la 40 de tone, urmează să-mi fac aprovizionarea, adică voi da peste un miliard de lei vechi, asta vorbind doar de combustibili. Energia electrică va fi undeva între 20.000 și 30.000 de lei pentru că eu încălzesc apa, aceasta este trecută prin niște pompe și ventilatoare, care consumă. Aceste costuri vor fi suportate pentru perioada decembrie – martie, inclusiv pentru că și atunci pot fi perioade de îngheț”, susține legumicultorul oltean, citat de Agrointel.

Elena Udrea, greu \ CITEȘTE ȘI Elena Udrea, greu "de vândut". ANAF nu a găsit cumpărători, acum taie din preț

Laurențiu Mălăescu cultivă 1.100 de metri pătrați, iar pentru iarnă s-a pregătit cum a știut mai bine, cu o centrală pe combustibil și cu solarii acoperite cu un strat protector de folie.

”Toate inputurile s-au scumpit peste 100%. Nu am avut ce să schimb în modalitatea de încălzire, însemna sa schimb pe lemne și lemnele s-au scumpit foarte mult. Am și niște tunuri de căldură pe GPL, dar le folosesc decât când este foarte frig. Salata rezistă iarna până la -10 grade Celsius, ceapa poate fi mai afectată.

Mai coborâm solariile să poată căldura să ajungă la sol, nu să se ridice sus, punem și folii protectoare, toate astea sunt costuri în plus. Costurile doar cu căldura pe toată perioada de iarnă se ridică undeva la 5.000 de lei, cam o lună jumătate cu tot cu răsaduri. Scoatem banii la final, dar mult mai puțin. Încercăm să mărim prețurile, dar nu mai merge, că oamenii nu mai vor să cumpere că nu au bani, noi înțelegem, dar nu putem merge și noi pe pierdere. Noi punem la calcul investițiile, dar nu și munca”, a mai explicat fermierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
legume
pret