Fondul american JC Flowers a cumpărat subsidiara din România a Piraeus Bank, a anunțat banca. Tranzacția a fost notificată autorităților săptămâna trecută și este estimată să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.
Grecii erau presați de angajamentele în fața Comisiei Europene să vândă afacerile din afara peninsulei, după ce europenii au împrumutat statul elen cu fondurile necesare salvării sistemului bancar. Piraeus Bank menționează că înstrăinarea afacerii din România nu va avea efecte asupra poziției de capital.
“Vânzarea operațiunilor din România reprezintă un pas major către implementarea planurilor de restructurare ale grupului, așa cum au fost agreate cu Directoratul de Competiție al Comisiei Europene, precum și implementarea planului strategic al grupului Agenda 2020. Sunt în mod special bucuros că Piraeus Bank România va fi deținută și administrată de una dintre cele mai apreciate firme internaționale de capital privat cu o experiență importantă în serviciile financiare în numeroase jurisdicții”, a declarat Christos Megalou, directorul executiv al grupului Piraeus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Piraeus Bank România are o solvabilitate, lichiditate și un profil al activelor solide în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Piraeus Bank România pentru a încheia achiziția și a crea o bancă independentă și puternică în sectorul bancar dinamic din România”, a declarat J. Christopher Flowers, directorul executiv al fondului.
Pentru tranzacție, UBS a fost consultanul financiar al Piraeus, în timp ce White & Case LLP oferă consultanță legaă pentru Piraeus Bank și Schoenherr si Asociatii pentru subsidiara din România.
Părțile nu au comunicat valoarea tranzației.
La 30 septembrie, Piraeus Bank România avea active totale de 1,5 miliarde de euro, 99 de sucursale, 1.300 de angajați și 150.000 de clienți activi.
J.C. Flowers are un capital de 15 miliarde de dolari, investit în 50 de companii în 17 țări în industrii precum cea bancară, de asigurare și reasigurare, precum și alte firme din domeniul finanțelor. Firma cu capital privat a lansat trei fonduri de plasamente private până acum, de la înființarea sa în 1998, de către bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs.
Recent, Piraeus Bank, cea mai mare bancă elenă după active, a ajuns la un acord pentru vânzarea operațiunilor bancare și de leasing din Serbia, în cadrul unui program prin care urmărește să își reducă expunerea pe piețele externe, inclusiv în România.
Piraeus a anunțat încă din luna iunie că va renunța la operațiunile din Serbia, România, Bulgaria, Ucraina și Albania, în cadrul unui plan de restructurare agreat cu Comisia Europeană.
Situația băncii grecești nu este una fericită în România, care în 2015 a pierdut aproape un sfert din depozitele clienților, în mare parte din cauza temerilor propagate de problemele cu care se confruntă în continuare în piața de origine, Grecia. Banca a intrat într-un proces drastic de restructurare începând cu 2015, în vederea vânzării, și a redus cu jumătate portofoliul de credite din România.
CITEȘTE ȘI Trei bănci grecești atacate de hackeri, care au cerut 50 bitcoin sau 17.000 euroSistemul bancar elen este dependent de finanțarea de urgență de la Banca Centrală Europeană, prin intermediul Băncii centrale e Greciei. Testele de stres finalizate în 2015 de BCE indicau un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, pe care băncile îl vor acoperi prin împrumuturi și emisiuni de acțiuni.
CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceriAceasta nu este prima tentativă a J.C. Flowers de a prelua Piraeus România. Fondul a negociat și pentru cumpărarea băncii Carpatica, dar discuțiile au eșuat după ce acesta nu a mai vrut să subscrie la majorarea de capital. J.C. Flowers voia să preia Carpatica doar alături de Piraeus Bank, pentru a face o bancă de top 10 în piața locală.
Americanii ar fi trebuit să investească peste 100 de milioane de lei în capitalul Băncii Carpatica, banii necesari pentru a crește solvabilitatea băncii.