Industria și comerțul cu amănuntul vor cunoaște o tendință de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creștere moderată, în timp ce în sectorul construcțiilor activitatea va scădea, conform opiniilor exprimate de managerii societăților comerciale, chestionați de Institutul Național de Statistică (INS) în privința tendințelor în evoluția activității economice, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016.
Conform rezultatelor cercetării, în industria prelucrătoare se anticipează o tendință de relativă stabilitate a activității. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare cred că, în următoarele trei luni, volumului producției va fi relativ stabil (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendință de creștere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendința va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%).
Pețurile produselor industriale vor fi relativ stabile (sold conjunctural +1%), la fel ca și numărul de salariați (sold conjunctural de -1% pe total industrie prelucrătoare).
În sectorul construcțiilor, activitatea va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producției (sold conjunctural -30%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimează scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -16%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).
În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariați (sold conjunctural +16%). Relativă stabilitate este așteptată și pentru volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (sold conjunctural -4%), ca și pentru prețurile de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).
În sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%), iar numărul de salariați va fi relativ stabil (sold conjunctural -2%), la fel și prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor (sold conjunctural +1%).