România n-ar trebui să aibă probleme cu alimentarea cu energie electrică în această iarnă, chiar și în scenariul negativ al unor condiții severe necesarul de import putând fi asigurat din statele vecine, susține Asociația europeană a operatorilor de transport și de sistem (ENTSO-E) în raportul său anual privind perspectivele pentru această iarnă în Uniunea Europeană.
"În condiții normale, prognoza soldului producție/consum nu indică o problemă care ar putea afecta gradul de adecvare al sistemului electric românesc în perioada de iarnă 2019/2020. În condiții severe (condiții meteorologice extreme cu temperaturi foarte scăzute și producție de energie eoliană foarte mică), producția din România ar putea să nu fie suficientă pentru a satisface cererea. În aceste perioade, capacitatea disponibilă ar putea fi negativă, cu valori de până la 1,13 GW la ore de vârf. Cu toate acestea, importurile disponibile ar trebui să fie suficiente pentru a satisface cererea”, susține ENTSO-E în raport.
De altfel, Asociația europeană susține că singurele state europene care ar putea avea probleme în condiții severe sunt Franța și Belgia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raportul ENTSO-E se bazează pe datele furnizate de mebrii săi, printre care se numără și Transelectrica.
Turbinele eoliene au mers la turație maximă în ultima săptămână, producând și peste 2.800 MW, în condițiile în care capacitatea totală instalată este de 3.000 MW.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hotelierul Mohammad Murad intră pe nișa de haine cu o țintă: 15 outlet-uri în 1 an. Primul - azi lângă aeroport. "Gata cu prețurile mari din mall!". Urmează food, mobilă, decorațiuniDrept urmare, în această perioadă, vântul este principala sursă de energie din România, responsabil pentru aproape o treime din producția totală.
În aceste condiții prielnice, România a părăsit poziția de importator net, pe care o deține de câteva luni și a exporta chiar și 1.200 MW, pe anumite intervale orare.
România dispune, oficial, de capacități de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 20.537 de MW, susține Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), însă instituția se află într-un proces de analiză pentru a stabili care dintre centrale mai sunt funcționale. În practică însă, producția maximă se ridică de-abia la jumătate din capacitatea instalată.
La finalul lunii februarie a anului trecut a fost înregistrată cea mai mare producție de electricitate din istorie, de 11.336 MW, cu 41 MW peste fostul record, realizat pe 20 decembrie 2016, de 11.295 MW.
În acest an, în luna septembrie, a fost înregistrat un record negativ, de această dată, producția atingând cel mai redus nivel din istoria modernă: a fost pentru prima dată când nivelul acesteia a scăzut sub 4.200 MW. Pe 20 septembrie, la ora 01:57, potrivit datelor Transelectrica, nivelul producției din România era de doar 4.186 MW.
De altfel, începând cu luna iulie, România a devenit importator net de energie electrică.