Isărescu îndeamnă la calm după explozia cursului de schimb: Dacă deficitul este de 4,4% din PIB, terminăm discuția despre cursul de schimb. Deficitul extern vine din cel fiscal

Isărescu îndeamnă la calm după explozia cursului de schimb: Dacă deficitul este de 4,4% din PIB, terminăm discuția despre cursul de schimb. Deficitul extern vine din cel fiscal
scris 28 nov 2019

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că discuțiile despre deprecierea cursului de schimb nu-și au rostul câtă vreme 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. Isărescu îndeamnă la calm și spune că sunt resurse în piață pentru finanțarea deficitului și că abordarea guvernului de a plăti arieratele este una corectă.

România riscă să devină o țară de case inteligente racordate la contoare “depășite” CITEȘTE ȘI România riscă să devină o țară de case inteligente racordate la contoare “depășite”
Urmărește-ne și pe Google News

“Corecția deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecția deficitului public”, spune Isărescu, la conferința anuală organizată de Asociația Analiștilor Financiari Bancari din România.

“Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb. Și nici nu cred că e bine (…) Creșterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanțarea deficitului bugetar”, spune Isărescu, în contextul în care leul a sărit de 4,8 unități/euro în piața interbancară miercuri.

Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3% CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Menținem majorarea pensiilor în 2020. Vom veni cu un set de măsuri în contrapartidă cu creșterea cheltuielilor bugetare, să ținem deficitul cât mai aproape de 3%

Guvernatorul numește deficitul bugetar de 4,4% din produsul intern brut anunțat în proiectul de rectificare bugetară drept principalul generator al deficitului de cont curent de 5,5% din PIB, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci chiar ar putea agrava problema.

“Dacă cifra este 4,4, terminăm discuția cu cursul de schimb. Ce rost are să o porți, să echilibrezi contul extern, când 80% din dezechilibrul extern vine din deficitul fiscal? Orice depreciere a cursului nu face decât rău. Bineînțeles că o să apară cineva să zică că guvernatorul ajută guvernul. Ajutăm guvernul, ajutăm țara. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă țara”, adaugă Isărescu.

Declarația guvernatorului ar putea fi interpretată drept un mesaj de apărare a leului prin intervenții în piață.

“Trecem printr-un moment mai greu, dar controlabil, administrabil. Nu cred că piețele își doresc tensiuni mari în România”, mai spune Isărescu.

Guvernatorul arată și că „abordarea guvernului este corectă” și că întâi trebuie văzută "situația reală" a bugetului și că este de acord cu plata arieratelor - executivul PNL a anunțat rambursări de TVA de 3,5 miliarde de lei.

“Trebuie încetat cu arieratele. Dacă din întârzierile acestea mai omori pe câte unul, de unde să aibă bugetul resurse?”, adaugă Isărescu.

Isărescu spune că finanțarea deficitului pe acest final de an este grea, dar nu imposibilă, în condițiile în care în piață există exces de lichiditate. Tocmai din acest motiv nu recomandă vinderea bufferului în valută al Ministerului de Finanțe pentru finanțare, pentru că ar aduce și mai multă lichiditate în piață, pe care banca centrală nu și-o dorește și pe care încearcă să o controleze prin licitații săptămânale.

Guvernatorul adaugă că bugetul pe anul viitor trebuie construit cu “calm, responsabilitate, profesionalism”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu
deficit bugetar
deficit extern
curs de schimb
deficit cont curent