Update joi, ora 10.32: Cursul de schimb a coborât sub pragul de 4,8 de lei pentru un euro pe piața interbancară, dar se menține peste reperul de 4,79 lei în această dimineață. În jurul orei 10:20, cursul EUR/RON era de 4,7940 unități/euro.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,7792 lei/euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce Banca Națională a României a publicat la miezul zilei de miercuri un curs de schimb de 4,7792 lei pentru un euro în baza tranzacțiilor din piața valutară, miercuri seara, la închiderea pieței românești, pe volume mai slabe, un nou maxim al cotației euro-leu a fost atacat cu succes chiar și peste reperul de 4,80 lei pentru un euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tendința de depreciere a monedei naționale din ultimele săptămâni s-a accelerat printr-o mișcare de start furat în sesiunea londoneză, când cei mai mulți jucători nu sunt în piață, iar lichiditatea este slabă. Cotația a avut un impuls puternic ,explodând atât peste reperul de 4,79 lei pentru un euro, cât și de cel de 4,80 lei pentru un euro, deprecierea fiind mai mare de 2 bani.
Este de urmărit în ce măsură, la deschiderea pieței românești mișcarea va fi continuată în ideea spargerii unui prag tehnic sau, dimpotrivă, va fi amendată de jucătorii care activează în condiții de lichiditate mai mare, eventual inclusiv printr-o intervenție a BNR pe curs astfel încât acesta să nu devieze de la volatilitatea (redusă) cu care a fost obișnuită piața.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea NeagrăMișcarea este de ridicare rapidă a cotației, după avansul incremental din zilele precedente. Derapajul bugetar chiar și peste reperul de 4% din produsul intern brut și declarații contradictorii despre plățile de pensii între Guvern și reprezentanți ai Băncii Naționale a României sunt de natură să alimenteze un sentiment de nesiguranță în piață, care a condus și la reacția violentă din etapa de închidere a pieței românești, evidențiată pe graficul la 4 ore atașat și care surprinde evoluția cursului de schimb euro/leu de la începutul lunii octombrie și până în prezent.
Elementele neconcludente privind închiderea bugetului și direcțiile de acțiune de anul viitor din România sunt dublate de o mișcare generală în care investitorii nerezidenți vând pe piețele dn regiune. Zlotul polonez a slăbit, consolidându-se peste reperul de 4,30 zloți pentru un euro, cel mai depreciat din ultimele 7 săptămâni, tendința negativă fiind încă și mai accentuată pentru forintul maghiar, pe un parcurs descendent în raport cu euro foarte pronunțat încă din vară.
În condițiile în care noul Guvern, condus de liberalul Ludovic Orban, a anunțat că va acționa conform legilor în vigoare, în sensul unor creșteri ale salariului minim și majorării pensiilor, încercarea de reversare a politicii salariale stimulative din ultimii ani, dorită de o mare parte a mediului corporativ cu capital străin, se poate face ascuns, prin inflatarea monedei naționale, iar acest lucru ar urma să se răsfrângă și asupra cursului de schimb. La BNR există încă de acum 7 ani un diagnostic asupra faptului că tăierile salariale din anul 2010 au fost prea dureroase, iar în România nu se poate face corecție nominală, ci doar treptată, prin inflație.