Una dintre cele mai frumoase și mai vechi clădiri din București, Grand Hotel du Boulevard, este foarte aproape să fie transformată în hotel de lux și afiliată unui lanț hotelier internațional exclusivist, care nu este prezent încă pe piața românească. Hotelul va avea 60-70 de camere și va fi clasificat la cinci stele.
Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
În ultimii ani, mulți reprezentanți ai unor mari lanțuri hoteliere internaționale, unele deja prezente în România, altele nu, au venit să evalueze clădirea și să discute un posibil parteneriat, dezvăluie, pentru Profit.ro, Florin Suicescu, membru în consiliul de administrație al Grand Hotel du Boulevard. Au existat, în urmă cu doi-trei ani și discuții de vânzare, adaugă acesta, dar proprietarul a ales să păstreze imobilul.
Cu toate acestea, surse din piața de turism susțin că Grand Hotel du Boulevard ar fi în continuare de vânzare și că există chiar discuții cu un posibil cumpărător, însă Suicescu neagă categoric acest lucru. "Avem discuții, dar nu de vânzare, cu o companie hotelieră internațională, care are și divizie de investiții. Acest lanț, interesat de Boulevard, nu este prezent încă pe piața românească", explică Suicescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El spune că dacă aceste discuții, aflate într-un stadiu avansat, sunt concretizate, hotelul ar urma să fie afiliat unui brand internațional exclusivist, care depăștește nivelul de cinci stele. Încă nu a fost stabilită forma parteneriatului, dacă și compania hotelieră vine cu bani sau participă doar cu numele și consultanța, însă reprezentantul Boulevard spune că proprietarul este pregătit să investească mai departe. Până acum, în clădirea Boulevard au fost investite 15 milioane de euro.
Fostul hotel este renovat integral, dar în interior etajele sunt open space, și nu au camere separate. Surse din turism spun că această idee ar fi "opera" unei foste iubite de-ale omului de afaceri Nicu Dumitru, proprietarul clădirii, care ar fi stricat în acest fel interiorul hotelului, în încercarea de a-l transforma într-o clădire pentru corporatiști. Suicescu crede, însă, că acest "open space" este un avantaj, pentru că viitorul lanț hotelier partener poate stabili exact cum să fie camerele.
Proprietarul hotelului, Nicu Dumitru, care deține și grupul Niro, a fost eliberat din închisoare la sfârșitul lunii august, după ce, pe 3 octombrie 2016, a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influență în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă inițial. De asemenea, instanța a dispus ca acesta să plătească statului două milioane de dolari și un milion de euro.
Reprezentantul Boulevard estimează că discuțiile ar putea să se concretizeze până la finalul acestui an și că ar mai dura încă 12 luni pentru ca hotelul să fie pregătit să primească turiști. Grand Hotel du Boulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din București, fiind construit de către arhitectul clădirii Universității București, Alexandru Orăscu, începând cu anul 1867. Hotelul și-a deschis ușile către public în anul 1873, sub numele de Hotel Herdan, care s-a schimbat în 1877 în Grand Hotel du Boulevard, potrivit site-ului acestuia.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO&VIDEO Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, redeschis după 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald TrumpGrand Hotel du Boulevard, aflat vis-a-vis de Cercul Militar, a fost construit pe terenul nobilului Vintilă Corbeanu și a fost cumpărat mai târziu de către Jacques Herdan, proprietarul fabricii de pâine de pe șoseaua Orhideelor. Construcția hotelului, proiectat de Alexandru Orăscu, angajat din 1851 ca arhitect al statului în Direcția Lucrărilor Publice, începe în anul 1869 și a durat câțiva ani buni, astfel luând naștere prima fațadă a bulevardului ce pornea de la Universitate.
În anul 1873, saloanele ample, bine luminate și somptuos decorate ale hotelului recent inaugurat sunt desemnate să găzduiască o prestigioasă expoziție de pictură cu opere făcând parte din colecțiile domnitorului Carol I, Mihail Kogalniceanu, Grigore Cantacuzino, Alexandru Odobescu, Cezar Bolliac, Theodor Aman și alții.
Recepții diplomatice, dineuri de gală și baluri somptuase au îmbogățit atmosfera boemă a prestigioasei clădiri. Înaintea Primului Război Mondial, sala de marmură era cea mai șic locație bucureșteană, iar în perioada interbelică tineretul high-life venea aici să exerseze noi pași de dans cu influențe vestice. Hotelul strălucea nu numai prin opulența decorului arhitectural, ci și prin modernitatea tehnică: a fost primul hotel bucureștean dotat cu apă curentă în camere, iar în 1904 a fost iluminat electric și dotat cu ascensor.
În perioada în care hotelurile nu erau clasificate în funcție de numărul de stele, Grand Hotel du Boulevard a primit medalii de aur la expoziția de la Milano în 1906 și la cea de la Torino în 1911. Influența internațională s-a arătat până în 1937, prin faptul că hotelul, restaurantul și cafeneaua au fost conduse de către manageri străini precum John Muller, H. Horn, Fr. Screiber, M. Bertola, S. Rosenthal.
Clădirea a avut destinații multiple: hotel, restaurante, spații comerciale. În timp s-au adăugat și altele, astfel că între anii 1941-1944, a găzduit comandamentul trupelor germane din România, iar între 1950 și 1974 a fost sediu ministerial.