EXCLUSIV Brokerii și firmele de asigurare vor să schimbe contractele. Pregătesc inclusiv un cod de bune practici pentru înțelegeri

EXCLUSIV Brokerii și firmele de asigurare vor să schimbe contractele. Pregătesc inclusiv un cod de bune practici pentru înțelegeri
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 7 mar 2017

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere  și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) vor forma o comisie mixtă care va analiza posibilitățile de îmbunătățire, din perspectivă legală, a contractelor dintre cele două părți. Intenții în aceeași direcție are și nou înființatul Patronat al Brokerilor de Asigurare din România (PRBAR), care nu a întreprins, până acum, nici o acțiune în acest sens, dar spune că vrea să analizeze problemele cu fiecare asigurător în parte, nu la nivel global. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UNSAR și UNSICAR s-au așezat la masa discuțiilor de mai multă vreme, într-un demers rar întâlnit pe piața locală, care a fost generat de plafonarea tarifelor RCA și de iminenta modificare a legislației în domeniul asigurărilor. Informația ne-a fost confirmată de ambele părți implicate.

Urmărește-ne și pe Google News

“Specialiștii din cadrul UNSAR și UNSICAR au discutat, la nivel de principiu, despre colaborarea dintre asociații în scopul îmbunătățirii cadrului legal aplicabil contractelor de intermediere, luând în considerare modificările normative ce urmează a fi implementate în viitorul apropiat, inclusiv transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2016/97  (Directiva  IDD) până la data  de 23 februarie 2018. De asemenea, se va analiza dacă este oportună elaborarea unui Cod de bune practici pe care operatorii din piața de asigurări și intermediere în asigurări să îl aibă în vedere la încheierea contractului de intermediere. Acest Cod de bune practici ar avea un rol orientativ, fiecare societate de asigurări având deplina libertate de a-și stabili clauzele contractuale specifice”, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții UNSAR.

Implementarea în România a prevederilor Directivei IDD va aduce schimbări importante în ceea ce privește obligațiile și funcțiunile brokerilor de asigurare. Intermediarii vor fi obligați, de exemplu, să obțină mai multe certificări pentru agenții cu care lucrează, ceea ce înseamnă mai multe cursuri de calificare, deci costuri suplimentare.

Pe de altă parte,  normele ASF au impus brokerilor obligații în plus în ceea ce privește relația cu asigurătorii, una dintre cele mai importante fiind plata primei intermediate în maximum 5 zile de la încheierea poliței.

Nu în ultimul rând. Ordonanța de Urgență 54/2016 nu aduce doar plafonarea tarifelor RCA (măsură care va expira cel târziu pe 19 mai), ci și unele modificări în ceea ce privește relația broker-asigurător.

După fixarea unui preț maxim pentru polița RCA, la finalul lui 2016, relațiile brokerilor cu asigurătorii au ajuns într-un punct de cotitură, având în vedere că firmele de asigurare au redus substanțial comisioanele pentru a contrabalansa eventualele pirederi pe care le anticipează.

“Am trimis deja către UNSAR propunerile privind persoanele care ne vor reprezenta în comisie. Organismul va analiza contractele din punct de vedere tehnic și juridic, mai puțin din perspectivă financiară, unde legal niciuna dintre organizații nu poate interveni”, explică reprezentanții UNSICAR.

Pe de altă parte, PRBAR, organizație lansată recent de mai mulți foști sau actuali membrii ai UNSICAR, își propune să determine o modificare a contractelor cu asigurătorii, dar nu prin înțelegeri globale, care să implice, de exemplu, UNSAR, ci prin discuții directe cu fiecare asigurător în parte.
 
“În contractele asigurătorilor cu brokerii există încă multe clauze contractuale care nu se mai regăsesc în legislația actuală.  De exemplu, plata primei în cinci zile de la vânzarea poliței sau faptul că unele firme de asigurare au posibilitate de a reține comisionul brokerului drept compensare în caz că plata nu se face la timp. Aceste clauze trebuie eliminate. Sunt multe aspecte care trebuie adaptate legislației actuale atât din păerspectiva intermediarului, cât și a firmei de asigurare”, spune Octavian Tatomirescu, director general al Campion Broker de Asigurare, unul dintre fondatorii PRBAR.

La nivel patronatului s-au fixat mai multe responsabilități, fiecarea broker ocupându-se de relația cu anumite firme de asigurare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte asigurare. prbar
unsar
unsicar
rca