Desființarea Autorității de Supraveghere Financiară și revenirea la cele trei instituții care supravegheau piața asigurărilor, pe cea a pensiilor private și piața de capital este o idee vehiculată în din ce în ce mai multe medii din zona financiară. Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), care va fi lansat oficial pe 1 martie, anunță că va susține reînființarea unei entități care să se ocupe exclusiv cu piața asigurărilor.
Această idee a fost vehiculată inclusiv la nivelul consiliul ASF, mai întâi de către fostul vicepreșdinte Marius Vorniceanu (într-o formă mai puțin publică) și apoi de către vicepreședintele Mircea Ursache, cel care a declarat public că piața de capital are nevoie de supraveghere separată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
''Lucrurile mergeau mai bine pentru piața asigurărilor înainte de înființarea ASF. Tocmai de aceea, unul dintre obiectivele noastre principale va fi să susținem reînființarea unei instituții care să supravegheze exclusiv piața asigurărilor. O instituție care să fie formată din profesioniști ai pieței, care să poată înțelege nevoile specifice jucătorilor din piața asigurărilor“, a declarat, pentru Profit.ro, Cristian Bălănică, votat recent ca director executiv al Patronatului Brokerilor.
PRBAR va fi lansat oficial pe 1 martie, când va fi primul consiliu director, cu zece membri . Potrivit lui Bălănică, Patronatul mai are încă “15-20 de solicitări” de la intermediari care doresc să devină membri. Profit.ro a scris în premieră despre inițiativa înființării primului patronat al brokerilor.
Și în Autoritatea de Supraveghere Financiară există mai multe opinii în ceea ce privește oportunitatea reveniri la sistemul de supraveghere pe fiecare piață în parte.
Mircea Ursache, vicepreședintele responsabil pentru piața de capital, a fost cel mai fervent susținător al scindării, în contextul problemelor care au apărut pe piața de asigurări și care, spune Ursache, afectează inclusiv imaginea Bursei.
Mircea Ursache spune că mai nimerită ar fi existența unei entități separate de supraveghere și control pentru piața de capital.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP a primit 4 oferte pentru asistență juridică la emisiunile de titluri de stat. Contractul este estimat la 645.000 euroEl pune la îndoială hotărârea de înființare a unei enități unice pentru toate cele 3 piețe financiare nebancare din anul 2013. „Decizia luată acum 4 ani a fost dictată de nevoia acestei pseudo-coordonări”, a declarat Ursache, la evenimentul „Piața de capital în România. Umătoarele dezvoltări capitale”, organizat de BVB la Banca Națională a României.
„Sunt, în continuare, un militant al unui proiect european”, a continuat acesta indicând existența unor instituții diferite pentru piețele specifice: bancară, de capital, a asigurărilor și pensiilor, respectiv European Banking Authority (EBA), European Securities and Markets Authority (ESMA) și European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).
Negrițoiu, acuzat informal de “comportament dictatorial”, a gestionat cele mai mari transformări din istoria pieței asigurărilor
Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înființată în 2013, după desființarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a Comisiei Naționale de Valori Mobiliare și a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din România. Primul președinte al ASF a fost Dan Radu Rușanu care, la scurt timp după numire, a fost acuzat și arestat într-un dosar în care prima instanță l-a achitat.
După ce au fost încercate mai multe formule și după ce Legea de funcționare a fost modificată în mai multe rânduri s-a ajuns la un sistem de conducere cu un Consiliu format din 9 membri, dintre care doar cinci executivi.
Acesta este momentul în care la conducerea ASF a venit Mișu Negrițoiu, susținut de PSD, partid condus atunci de Victor Ponta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șoncutean, Allianz-Țiriac: Subscrierile din acest an vor atinge vârful din 2008, când am depășit 1,3 miliarde de lei Negrițoiu este și cel care a reformat din temelii Autoritatea din punct de vedere al structurii, dar și al funcțiilor.
Sub supravegherea sa, piața asigurărilor a trecut prin cele mai importante momente din istoria sa recentă.
Negrițoiu, care și-a asumat o conducere autoritară a ASF, a gestionat falimentele Astra Asigurări (fost lider al pieței), Carpatica Asig, Forte și LIG, dar și implementarea noilor standarde de solvabilitate Solvency II.
Actualul președinte al ASF, susținător firesc al actualei formule de supraveghere, și-a asumat inclusiv anumite decizii care au fost respinse de toți ceilalți membri ai consiliului.
Aceste decizii au vizat mai ales falimentele din domeniu și i-au atras lui Negrițoiu mai multe critici, declarate sau doar “ pe surse”. Și în prezent, în cadrul ASF, există un curent care îl acuză pe Negrițoiu de comportament dictatorial.
Tot sub conducerea lui Negrițoiu, piața asigurărilor a trecut prin șocul creșterii tarifelor pentru RCA(produs care reprezintă aproape 60% din piață) și, apoi, prin cel al plafonării prețurilor, măsură unică în Europa decisă , la presiunile organizațiilor din domeniul transporturilor, de Guvernul Cioloș, Consiliul Concurenței și ASF.