Piața RCA a urcat la peste de 4 miliarde de lei în 2016, în pofida falimentelor. City Insurance, cea mai reclamată firmă, a explodat, deși ASF i-a recomandat să reducă vânzările față de 2015

Piața RCA a urcat la peste de 4 miliarde de lei în 2016, în pofida falimentelor. City Insurance, cea mai reclamată firmă, a explodat, deși ASF i-a recomandat să reducă vânzările față de 2015
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 28 feb 2017

Euroins și-a reluat poziția de lider autoritar al pieței asigurărilor RCA, în 2016, cu o cotă de piață de peste 21%. Marea supriză, însă, vine de la City Insurance, societate aflată în redresare financiară, lider în ceea ce privește petițiile trimise de păgubiți către ASF și căreia ASF îi recomandase, într-un plan de redresare , să își limiteze vânzările la maximum 75% din cele din 2015. Surse oficiale au arătat, pentru Profit.ro, că această evoluție nu va aduce sancțiuni pentru City Insurance, în condițiile în care Autoritatea va analiza respectarea întregului plan de redresare, nu a fiecărei măsuri în parte.  

Firmele de asigurare rămase pe piață după falimentele Astra Asigurări și Carpatica au preluat integral deficitul de asigurare RCA, reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară. La nivel de prime brute subscrise, piața a urcat la peste 4 miliarde de lei, în timp ce numărul contractelor valide a crescut de asemenea în 2016, apropiindu-se de 5 milioane. 

Urmărește-ne și pe Google News

City Insurance, societate de asigurări a cărei singură șansă de a intra în normele de solvabilitate este preluarea de către un fond de investiții german cu care a ajuns deja la un acord, a realizat, în 2016, peste 16% din vânzările totale de RCA din România.

Aceasta înseamnă că primele brute subscrise de City Insurance au fost de peste 640 de milioane de lei.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că, potrivit unui plan de redresare impus de ASF, firma nu ar fi trebuit să depășească 75% din primele brute subscrise 2015, când a vândut, pe toate liniile de asigurare doar de 502 milioane de lei.

De altfel, arată pentru Profit.ro mai mulți interemediari din piață, City a început și anul 2017 în forță, existând premise ca, după primele trei luni ale acestui an, să devină chiar lider pe segmentul asigurărilor RCA.

EXCLUSIV City Insurance, cel mai mare vânzător de RCA, vândut în 3-6 luni. Pentru România au fost pregătite produse de asigurare consacrate în Germania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV City Insurance, cel mai mare vânzător de RCA, vândut în 3-6 luni. Pentru România au fost pregătite produse de asigurare consacrate în Germania

Totuși, comentează pentru Profit.ro surse oficiale, nerespectarea recomandării privind nivelul primelor brute subscrise nu ar trebui privită individual, ci în contextul întregului plan de redresare, mai ales că, spun aceleași surse, City Insurance a avut un rezultat pozitiv din vânzarea de RCA, în ultima parte a anului trecut. 

"Limitarea la 75% din primele brute realizate în 2015 nu a avut caracter de obligativitate. Vom analiza și vom vedea în ce măsură nerespectarea acestei recomandări a afectat rezultatele City Insurance. Oricum, va fi o analiză globală, care va lua în calcul toate celelalte măsuri din cadrul planului de redresare. Cred că este important și că, la prima vedere, creșterea vânzărilor nu a afectat rezultate companiei, ba chiar a avut un aport pozitiv", explică sursele citate. 

În acest moment, City Insurance are un deficit de capital calculat de auditorul Deloitte în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, ceea ce face ca firma să funcționeze în afara normelor Solvency II.

Firma ocupă și prima poziție în topul reclamațiilor primite de ASF, la mare distanță de ceilalți asigurători.

Practic, așa cum a mai arătat Profit.ro, singura șansă de salvare pentru City o reprezintă finalizarea unei tranzacții cu un fond german de investiții. Succesul preluării depinde, în acest moment, doar de avizul ASF.

Pe primul loc în topul vânzărilor de RCA a revenit Euroins, cu o cotă de piață de peste 21%, iar pe locul al doilea este Asirom cu 17,3%. Deși a funcționat doar 6 luni din 2016, până a intrat în faliment, Carpatica Asig a realizat 10% din vânzările totale de RCA.

Întreaga piață a asigurărilor RCA a urcat la 4,03 miliarde de lei. Numărul contractelor a crescut și el la aproape 5 milioane, în timp ce prima medie a scăzut la 822 de lei în trimestrul IV al anului trecut, inclusiv pe fondul plafonării tarifelor, începând cu 19 decembrie.

La nivel de piață, vânzarea de RCA a adus pierderi și anul trecut, rata combinată fiind de 108,3%, ceea ce înseamnă că daunele și cheltuieile au depășit cu 8% primele brute subscrise.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
rca
piata rca