Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe

Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 oct 2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea ca procesatorii de plăți, cum sunt Visa, Mastercard, PayPal, PayU, să fie obligați să îi trimită date privind tranzacțiile persoanelor fizice și ale firmelor, pentru a depista vânzătorii online care evită taxele, relevă un document prezentat acum de Profit.ro. În același scop, Fiscul va înființa o nouă structură de control pentru comerțul electronic.  

Antifrauda monitorizează deja magazinele online cu prețuri reduse, vânzătorii de pe platformele olx.ro și ocazii.ro care tranzacționează volume mari și magazinele online ale unor firme din alte țări care au trafic ridicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Din acest motiv, inspectorii au cerut date de la platformele online de vânzări directe pentru a monitoriza volumul de vânzări ale unor utilizatori, precum și de la marile firme de curierat ale căror servicii sunt folosite de comercianții online.

Măsurile fac parte dintr-un proiect care vizează nedeclararea sau declarea parțială a veniturilor obținute de comercianții online, derulat de Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF). Totodată, Antifrauda monitorizează piața de electronice pentru a identifica magazinele online care practică prețuri reduse, sub nivelul prețurilor de relativă referință de pe piața internațională, la care trebuie adăugată cota națională de TVA (ca valoare minimă). 

Visul internetului gratuit începe să se năruie: Senatul respinge proiectul care obligă operatorii de telefonie și autoritățile să asigure internet gratuit CITEȘTE ȘI Visul internetului gratuit începe să se năruie: Senatul respinge proiectul care obligă operatorii de telefonie și autoritățile să asigure internet gratuit

Un document oficial relevă că, acum, în scopul eficientizării acestor măsuri, ANAF va înființa o structură de specialitate în domeniul comerțului electronic, din care vor face parte specialiști în domeniul IT și specialiști în investigații fiscale cu o experiență relevantă în control.

Fiscul are nevoie însă, potrivit sursei citate, și ca Guvernul să modifice cadrul legislativ actual, astfel încât să oblige procesatorii de plăți să ofere date privind tranzacțiile efectuate de persoanele fizice și juridice în Romania.

În ultimii doi ani, inspectorii Antifraudă au sesizat organele de urmărire penală pentru fraude în comerțul online cu prejudicii estimate la peste 32 de milioane de Iei. 

Măsurile din documentul oficial pot fi citite AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
comercianti
magazine
online
anaf
antifrauda
curierat
vanzari
pret