Cei mai bogați 15 oameni din lume au o avere netă cumulată de 794 miliarde de lire sterline (1.026 miliarde dolari), cu 136 miliarde de lire mai mult decât primii cei mai bogați 1.000 britanici, în pofida faptului că oamenii de afaceri din Marea Britanie au reușit să își majoreze averile cu peste 80 miliarde de lire anul trecut, profitând de boom-ul adus în piețe de perspectiva Brexitului.
Potrivit unei ierarhii anuale realizate de Sunday Times, averea netă cumulată a celor mai bogați 1.000 oameni de afaceri și familii din Regat a atins nivelul record de 658 miliarde lire (996,6 miliarde dolari) în 2017, în urcare cu 14% de la 575 miliarde lire în urmă cu un an. Dintre aceștia, 19 și-au majorat averea netă cu cel puțin 1 miliard de lire, conform ediției din acest an a “Listei Bogaților” (“Rich List“), top ce cuprinde indivizi și familii cu o avere de minim 110 milioane de lire (166 milioane dolari).
În urmă cu doar 20 de ani, o avere personală netă de 15 milioane lire era suficientă pentru a fi încadrat printre superbogați, notează Independent.ie.
Tot la categoria recordurilor, primii 500 de afaceriști din Marea Britanie au în acest an o avere cumulată mai mare decât cea consemnată la nivelul întregului clasament în 2016, iar Londra a devenit orașul din lume cu cei mai mulți miliardari – 86.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pachetele de țigări se vor scumpi, Guvernul ridicând neașteptat accizaTopul bogaților din Marea Britanie este condus de frații Sri și Gopi Hinduja, de origine indiană, cu o avere netă de 16,2 miliarde lire (20,93 miliarde dolari). Cei doi frați și-au clădit averea din investiții în imobiliare, auto, media, petrol și gaze și telecomunicații.
Pe locul al doilea se află investitorul american de origine ucraineană, Leonard Blavatnik, cu o avere de 15,98 miliarde lire (20,65 miliarde dolari), urmat de frații David și Simon Reuben, născuți în India, cu o avere netă de 14 miliarde lire (18,1 miliarde dolari).
CITEȘTE ȘI Campania pro-Brexit a fost finanțată de 5 dintre cei mai bogați oameni de afaceri britaniciLa nivel mondial, clasamentul superbogaților este dominat de antreprenori și oameni de afaceri care și-au construit averile prin forțe proprii, nu doar de moștenitori, iar primii 15 clasați au o avere cumulată de 794,1 miliarde lire (peste 1.026 miliarde dolari), cu 136 miliarde lire mai mult decât cei mai bogați 1.000 britanici în total.
Pe primul loc, cu o avere netă de 100,6 miliarde lire (130,6 miliarde dolari) se află familia Walton, din SUA, fondatoarea celui mai mare retailer din lume, Walmart.
Jim, Alice și Rob Walton
Locul secund revine fraților Charles și David Koch, cu o avere de 78,9 miliarde lire (102,4 miliarde dolari). Charles este, din 1967, președintele și directorul general al Koch Industries, a doua cea mai mare companie privată din SUA, iar fratele lui este vicepreședintele aceleași companii, scrie Business Insider.
Podiumul este completat de cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 70,8 miliarde lire (91,9 miliarde dolari).
Bill Gates
Magnatul spaniol Amancio Ortega, fondatorul Inditex și principalul acționar al celui mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, este al patrulea cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere netă de 63,5 miliarde lire (82,42 miliarde dolari), urmat de Jeff Bezos. Șeful Amazon, cel mai mare retailer online la nivel mondial, are o avere de 61,8 miliarde lire (80,22 miliarde dolari).
Pe locul șase se află binecunoscutul investitor american Warren Buffett, considerat cel mai de succes investitor din lume. Buffet este președintele și cel mai important acționar al Berkshire Hathaway și, conform Sunday Times, are o avere netă de 61,6 miliarde lire (79,96 miliarde dolari).
Warren Buffet și Barack Obama
Frații John și Jacqueline Mars, care au moștenit producătorul de dulciuri Mars, cu o avere de 49 miliarde lire (63,6 miliarde dolari), ocupă locul șapte în ierarhia mondială.
Cei doi sunt urmați de Mark Zuckerberg, cofondatorul celei mai populare rețele de socializare din lume, Facebook, cu o avere de 47,7 miliarde lire (61,92 miliarde dolari), locul al nouălea revenind mexicanului Carlos Slim Helu și familiei sale, cu o avere de 46 miliarde lire (59,71 miliarde dolari). Slim este cel mai bogat mexican și unul dintre cei mai bogați miliardari “self-made” din lume.
Mark Zuckerberg
Pe poziția a 10-a se regăsește fondatorul și președintele Oracle, Larry Ellison, cu o avere de 40,6 miliarde lire (52,7 miliarde dolari), urmat de Michael Bloomberg (39 miliarde lire, sau 50,62 miliarde dolari), proprietarul conglomeratului Bloomberg L.P., cu afaceri în finanțe, mass-media și software.
Bernard Arnault, șeful celei mai mari companii de bunuri de lux, LVMH (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton), este al 12-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 35,2 miliarde lire (45,69 miliarde dolari), urmat, pe locurile 13 și 14, de cofondatorii Google, Larry Page și Sergei Brin. Averea lui Page, de 34,2 miliarde lire, o depășește cu un miliard de lire pe cea a lui Brin.
Topul 15 este încheiat de Liliane Bettencourt. Moștenitoarea și principalul acționar al producătorului de cosmetice L’Oreal are o avere de 31,8 miliarde lire (41,28 miliarde dolari).