Cazierul fiscal: Cum influențează inactivitatea firmei și pierderea codului de TVA

Cazierul fiscal: Cum influențează inactivitatea firmei și pierderea codului de TVA
scris 6 iun 2016

Înscrierea unor fapte sau contravenții în cazierul fiscal poate atrage inactivitatea fiscală a firmei sau pierderea înregistrării în scopuri de TVA, ambele cu efecte grave pentru business. Un material informativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), furnizat Profit.ro, arată în ce condiții pot apărea aceste riscuri.

Cazierul fiscal, care include, din acest an, 318 infracțiuni și contravenții, față de 117 în trecut, este un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară.

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată, într-un material informativ furnizat Profit.ro, în ce condiții faptele sau contravențiile din cazierul fiscal influențează activitatea/inactivitatea fiscală și înregistrarea în scopuri de TVA:

EXCLUSIV Guvernul schimbă regulile de vânzare a bunurilor imobile sechestrate de Fisc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul schimbă regulile de vânzare a bunurilor imobile sechestrate de Fisc
  • Doar pentru faptele sancționate penal prin hotărâre judecătorească definitivă și/sau atragerea răspunderii solidare cu debitorul, stabilită prin decizie a organului fiscal, rămasă definitivă prin neexercitare a căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă se anulează înregistrarea în scopuri de TVA.
  • Orice alte contravenții înscrise în cazierul fiscal nu influențează înregistrarea în scopuri de TVA.
  • Declararea inactivității după expirarea deținerii spațiului cu destinația de sediu social se realizează doar după 30 de zile de la notificarea contribuabilului privind situația respectivă. Înscrierea inactivității în cazierul fiscal se face după rămânerea definitivă a actului.
  • Înscrierea inactivității fiscale se face în cazierul fiscal al reprezentanților legali ai persoanei juridice existenți în perioada în care au apărut situațiile de declarare a stării de inactivitate.
  • Scopul înscrierii în cazierul fiscal al noilor reprezentanți legali a inactivității fiscale constatate anterior numirii acestora, în cazul în care se menține starea de inactivitate fiscală a persoanei juridice pe o perioadă mai mare de un semestru calendaristic de la data înscrierii mențiunilor în registrul comerțului sau în evidențele autorităților și instituțiilor publice este de a determina uzarea de dreptul la acțiune al noilor reprezentanți legali în vederea reactivării contribuabilului inactive.
  • Inactivitatea fiscală se înscrie și în cazierul fiscal al entităților fără personalitate juridică și ai reprezentanților desemnați ai acestora în categoria contribuabililor, asigurându-se astfel corelarea reglementărilor privind cazierul fiscal cu cele ale Codul de procedură fiscală, conform cărora inactivitatea fiscală se declară și pentru aceste categorii de contribuabili.
  • Inactivitatea fiscală declarată ca urmare a înscrierii inactivității temporare la registrul comerțului se exceptează de la înscrierea în cazierul fiscal, întrucât o astfel de situație nu este imputabilă contribuabilului.
  • Inactivitatea fiscală se radiază din cazierul fiscal al reprezentanților legali care și-au pierdut această calitate la împlinirea unui an de la data înscrierii mențiunii privind schimbarea reprezentantului legal sau de la data expirării mandatului în situația în care acesta este limitat în timp și nu a fost înnoit.

Totodată, alte modificări importante ale cadrului legal sunt:

EXCLUSIV Șeful ANAF, despre noul formular de TVA: Firmele cu vechime scapă de depunere. Rămâne un filtru pentru firmele noi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF, despre noul formular de TVA: Firmele cu vechime scapă de depunere. Rămâne un filtru pentru firmele noi
  • Faptele sancționate contravențional cu avertisment sunt exceptate de la înscrierea în cazierul fiscal.
  • Răspunderea solidară se înscrie doar dacă decizia emisă de organul fiscal rămâne definitive.
  • Dacă a fost achitată amenda, contravențiile sunt radiate într-o lună, cu excepția contravențiilor la regimul produselor accizabile care se radiază într-u an de la data înscrierii.
  • Faptele sancționate ca infracțiuni sunt eliminate din cazierul fiscal după cinci ani de la data executării pedepsei cu condiția să nu mai fie săvârșite fapte de această natură în perioada respectivă.

Când este solicitat cazierul fiscal:

  • la înființarea societăților comerciale, a societăților cooperative și a cooperativelor agricole, de către asociați, acționari și reprezentanții legali desemnați
  • la solicitarea înscrierii asociațiilor și fundațiilor în Registrul asociațiilor și fundațiilor de către asociații sau membrii fondatori ai acestora
  • la autorizarea exercitării unei activități independente de către solicitanți
  • la cesiunea părților sociale sau a actiunilor de către noii asociați sau acționari
  • la numirea de noi reprezentanți legali, precum și la cooptarea de noi asociați sau acționari cu prilejul efectuării majorării de capital social
  • în cazul cooptării unor noi membri în asociații și fundații, atunci când aceștia dobândesc și calitatea de reprezentanți legali.
viewscnt
Afla mai multe despre
cazier fiscal
inactivitate fiscală
înregistrare în scopuri de tva
anaf