BNR suplimentează cu 3 milioane de lei contractul Aedificia Carpați pentru reabilitarea sucursalei Constanța

BNR suplimentează cu 3 milioane de lei contractul Aedificia Carpați pentru reabilitarea sucursalei Constanța

Fostul hotel Mercur - viitorul sediu BNR Constanța - Foto: Google Street View

scris 21 ian 2017

BNR mai plătește aproape 3 milioane de lei constructorului Aedificia Carpați pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii sucursalei Constanța, imobil de patrimoniu situat în piața Ovidiu, construit în anul 1913 pentru a deveni Hotel Mercur. Lucrările, începute în 2014, după trei ani de tergiversări ale licitațiilor, ar fi trebuit să se încheie inițial la jumătatea anului trecut, după care termenul a fost prelungit până la finele anului, însă nu a fost respectat, iar fondurile s-au dovedit insuficiente.

Banca Națională a României, care deține clădirea încă din perioada comunistă, a decis în anul 2011 să o reabiliteze, fiind într-un stadiu avansat de degradare.

Urmărește-ne și pe Google News

După trei ani de probleme care au vizat licitațiile, cu numeroase contestații, banca centrală a atribuit contractul la jumătatea anului 2014 firmei de construcții Aedificia Carpați din București, controlată de omul de afaceri Petre Badea, pentru o sumă de peste 18 milioane de lei, scrie News.ro.

Clubul Bamboo nu avea autorizație de funcționare - autorități CITEȘTE ȘI Clubul Bamboo nu avea autorizație de funcționare - autorități

Firma de construcții s-a mai ocupat de lucrările de modernizare a Băncii Naționale și a câștigat contracte pentru lucrări la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român, Palatul Patriarhiei, Biblioteca Națională, respectiv cele mai importante clădiri din Capitală.

Anul trecut, în februarie, suma pentru realibitarea fostului hotel Mercur a fost suplimentată cu circa 300.000 de lei, iar lucrările ar fi trebuit finalizate inițial la mijlocul anului.

Termenul a tot fost amânat, iar BNR va mai achita încă 2,63 milioane de lei constructorului, în urma unei negocieri, pentru lucrări suplimentare de amenajare, potrivit unui anunț publicat pe portalul de achiziții publice SEAP. Estimarea inițială a contractului era de 3,37 milioane de lei.

Cladirea de patrimoniu deținută de banca centrală este una dintre cele mai vechi din Constanța, situată în Piața Ovidiu, lângă portul Tomis.

Hotelul Mercur, construit în anul 1913 pe locul fostului hotel Gambetta, care nu avusese o fundație solidă, a fost cel mai modern și luxos din oraș, cu 2 lifturi, iluminare electrică, băi, apă rece și caldă în fiecare cameră, încălzire centrală, precum și telefon. Clădirea în stil eclectic, formată din parter, patru etaje și terasă, mai dispunea de o sală de lectură și terase în amfiteatru cu vedere la mare, mobilier cumpărat din străinătate și personal atent selecționat.

După anul 1927, clădirea a fost vândută către banca Marmorosch Blank & Co, apoi închiriată Bursei de Comerț Constanța, fiind ulterior sediul Băncii Industriilor și Meseriilor Dobrogene.

Imobilul a intrat în posesia Băncii Naționale a României în perioada comunistă, aici desfășurându-și activitea sucursala locală. Lucrul angajaților BNR va fi reluat în vechiul sediu după finalizarea reabilitării, unde va funcționa și un centru de procesare numerar și cercetare bancară.

Aedificia Carpați a realizat în anul 2015 afaceri de 203,5 milioane de lei (circa 45 mil. euro), în creștere cu peste 3% față de anul precedent, însă profitul net s-a diminuat cu 20%, la 8,26 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. Datele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
sucursala constanta
hotel mercur
aedificia carpati