Asociația Credere a invitat la negocieri șapte bănci care au acordat credite în franci elvețieni pentru rezolvarea amiabilă a debitorilor afectați de creșterea ratelor ca urmare a scumpirii francului. Două bănci au răspuns la apelul asociației de protecție a consumatorilor.
Credere a trimis invitații către Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank și Banca Românească. Doar Banca Transilvania și OTP Bank au răspuns pozitiv invitației asociației, iar First Bank a transmis că analizează propunerea, în timp ce reprezentanții celorlalte bănci nu au oferit niciun răspuns, potrivit unui comunicat de presă al asociației.
“Dorim rezolvarea situației dramatice în care se află clienții, creșterea ratelor afectându-le sănătatea, integritatea psihică și demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitației noastre și ne exprimăm speranța că vom identifica soluții comune, benefice ambelor părți. Totodată, sperăm ca și celelalte bănci să dea curs invitației noastre”, arată comunicatul Credere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Debitorii cu credite în franci elvețieni luate înainte de criza financiară au fost afectați de deprecierea leului și de aprecierea francului în raport cu restul monedelor. Împrumuturile au fost atractive pentru că purtau dobânzi mai mici ce permiteau împrumutarea unei sume mai mari, însă ratele exprimate în lei au crescut de mai bine de două ori față de data acordării. Situația s-a acutizat în ultimii 5 ani, după ce Banca centrală a Elveției a renunțat la pragul față de euro.
Numărul debitorilor la bănci cu astfel de împrumuturi a scăzut în ultimii cinci ani ca urmare a conversiilor derulate de o parte din băncile care au acordat astfel de împrumuturi, dar și după cesionarea creditelor către firme de recuperare sau executarea silită a debitorilor.
Persoanele fizice aveau, la jumătatea anului trecut, un stoc de credite la băncile din România în alte valute decât euro de circa 825 de milioane de franci echivalent (circa 11% din stocul de credit în valută aferent populației), în scădere de la circa 2,7 miliarde de franci în ianuarie 2015.
Numărul debitorilor s-a redus la circa 19.500 la jumătatea lui 2019, față de 75.400 în noiembrie 2014.
Parlamentul a încercat conversia forțată a împrumuturilor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, dar legea adoptată a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională. Un alt proiect de lege care ar permite debitorilor să ceară în instanță conversia creditului la un curs cu maximum 20% peste cel de la data acordării este discutat de legislativ.