România are cele mai puține firme raportat la populație din Europa și puține startup-uri găsesc finanțare bancară. Din cele 47.000 de firme înființate anul trecut, circa 900, adică sub 2%, au primit credite de la bănci în acest an. Totodată, băncile creditează în principal zonele unde înregistrează cele mai ridicate niveluri de împrumuturi neperformante.
Valoarea împrumuturilor deținute de aceste startup-uri era de 1,1 miliarde lei în septembrie 2016, reprezentând puțin peste 1% din stocul de credite acordate companiilor nefinanciare, potrivit raportului Băncii Naționale a României privind stabilitatea financiară. Creditul mediu accesat de un start-up este, astfel, de circa 1,2 milioane de lei.
Firmele din România se finanțează preponderent de la bănci, în lipsa unei piețe de capital de anvergură, iar prezența fondurilor de tip venture captial (capital de risc) este redusă, atât din punct de vedere al numărului, cât și al finanțării. În cazul întreprinderilor mici și mijlocii, acționarii contribuie cu credite financiare cam cât o fac băncile și instituțiile financiare nebancare la un loc sau chiar mai mult, dacă socotim și datoriile intra-grup.
CITEȘTE ȘI SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCRÎn același timp, gradul de îndatorare a firmelor din România este printre cele mai ridicate din Europa, arată BNR, cu circa 62% din pasivul bilanțier, restul fiind reprezentat de capitaluri și venituri în avans. Dincolo de îndatorarea ridicată, din cele 608.000 de firme existente la finele anului trecut, circa 44% aveau capitaluri proprii negative, ceea ce face accesul la un credit bancar din start foarte dificil. Un sfert din firmele din economie n-au avut activitatea anul trecut și 40% n-au avut salariați – 15% n-au avut nici afaceri și nici salariați. Situația nu este nouă, fiind o caracteristică a economiei românești de mai mulți ani.
Numărul firmelor care accesează pentru prima oară un credit în ultimii doi ani a crescut cu o zecime în 2015 la 12.200 de companii, cu un sold al împrumuturilor de 5,3 miliarde de lei, adică 5% din portofoliul total de împrumuturi acordate companiilor. În primele nouă luni ale anului 2016, au fost împrumutate circa 9.200 de firme noi, care au atras un volum de finanțare de aproximativ 3 miliarde lei.
Cei mai mari beneficiari ai finanțării sunt întreprinderile mici și mijlocii, cu 85% din volum. Acestea au performat și cel mai bine anul trecut din punct de vedere al randamentului, cu o creștere de trei ori a profitului net. Pe de altă parte, IMM au generat și cele mai multe credite neperformante în perioada de după criză, cu o rată de trei ori mai mare decât în cazul corporațiilor.
CITEȘTE ȘI Premieră: IT-ul a depășit lohn-ul la exportO treime din creditul nou acordat de bănci firmelor noi pe piața creditului a mers către companiile din imobiliare și construcții, zonă care a generat, de departe, cea mai mare rată a creditului neperformant dintre toate sectoarele economiei - circa 30%, însă rata ajunsese la circa jumătate din volumul finanțării înainte de curățarea bilanțurilor băncilor, față de o medie de circa 20% pe total companii, date valabile la finele trimestrului trei din 2016.
Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare a impulsionat cele două sectoare și probabil că băncile vor să-și asigure venituri din nou ciclu financiar. BNR avertizează că creșterile de prețuri, peste media UE, sunt, însă, nesustenabile, ceea ce ar putea lăsa băncile pasibile la noi pierderi, în cazul unei stagnări economice sau a unei recesiuni.