Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis înființarea unui birou antifraudă în cadrul instituției, ca urmare a dezbaterilor referitoare la sectorul de asigurări - reasigurări "și a multiplelor semnale privind practicile frauduloase și discriminatorii", a anunțat, luni, ASF.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a dezbătut în ședința de joi, 18 august, raportul sectorului de asigurări - reasigurări privind acțiunile întreprinse pentru atenuarea creșterii tarifelor RCA la autoturisme și autovehicule de transport, având în vedere tendința de majorare a primelor RCA în ultimele 8-10 luni.
ASF a prezentat un bilanț al acțiunilor referitoare la piața RCA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, direcțiile de acțiune pentru eliminarea distorsiunilor din piața asigurărilor avute în vedere sunt: "reactivarea protocolului de schimb de date și operaționalizare a bazei de date CEDAM cu Ministerul Afacerilor Interne, verificarea permanentă a gradului de acoperire cu asigurări a autovehiculelor înmatriculate și colaborarea în identificarea și instrumentalizarea fraudelor", precizează ASF.
De asemenea, în cadrul ASF au fost organizate grupuri de lucru pe tema asigurărilor RCA, la care au participat reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, precum și a reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Transporturilor și Consiliului Concurenței.
După trei luni de discuții, grupurile de lucru ar fi identificat mai multe măsuri pe termen scurt, mediu și lung, arată news.ro.
"Propunerile s-au concretizat în proiectul Legii Asigurărilor RCA, în amendamente la Norma RCA nr. 23/2014, precum și în măsuri operaționale realizate sau în curs de realizare (baza de date CEDAM, sistemul bonus-malus, transparentizarea metodelor de calcul actuarial, transparentizarea datelor privind frecvența evenimentelor și nivelul de daună etc.)", a precizat autoritatea.
Potrivit ASF, proiectul Legii RCA ar putea să devină "o lege modernă și echitabilă".
Proiectul, depus deja la Parlament, introduce instituții juridice noi, precum decontarea directă, reglementarea despăgubirilor pentru vătămari corporale, utilizarea tehnologiilor telematice și încheierea polițelor pe perioade mai mici, chiar și de o lună. În prezent, polițele RCA pot fi încheiate pentru o perioadă minimă de șase luni.
ASF a avut, totodată, întâlniri cu societățile de asigurări și cu brokerii de asigurări, pentru a-i determina să fundamenteze mai bine profilul de risc al asiguraților, nivelul daunelor potențiale și structura primelor bazată pe risc concomitent cu reducerea cheltuielilor de intermediere și achiziție.
"În același timp, au fost organizate acțiuni de control privind metodologiile de formare a primelor și calculele actuariale, cu accent pe analiza cauzalității creșterii tarifelor RCA, fiind aplicate sancțiuni acolo unde a fost cazul", arată autoritatea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Presiunile șoferilor forțează ASF să verifice toate polițele RCA vândute în ultimul an și jumătateReprezentanții ASF susțin că instituția a îndemnat societățile de asigurări să facă eforturi pentru atenuarea impactului majorării primelor RCA asupra transportatorilor, dar și "să elimine excesele și primele exagerate din piață".
Altă măsură luată a fost actualizarea legislației secundare în domeniul RCA, modificată în mai multe rânduri, "astfel încât să producă efecte imediate în stabilizarea primelor RCA, să liberalizeze mai mult piața și să mențină constante primele pe o perioadă mai mare".
ASF subliniază că a introdus astfel reglementări clare referitoare la obligativitatea asigurării proporționalității între daunalitate și tarifele RCA, clarificări cu privire la Cartea verde, relaxarea condițiilor de operare pentru atragerea de noi investitori sau furnizori de polițe RCA, creșterea competiției între canalele de vânzare și îmbunătățirea eficienței canalelor de distribuție, posibilitatea oferirii de reduceri comerciale și modificarea tarifelor de primă notificate la ASF numai după o perioadă de minimum 12 luni.
O altă măsură este proiectul de lege privind distribuția produselor de asigurări, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European.
Potrivit ASF, acesta "va conduce la o protecție sporită pentru asigurați, la obligații mai mari pentru distribuitorii și intermediarii de produse de asigurări, la armonizarea dispozițiilor naționale, uniformizarea cadrelor de reglementare și consolidarea încrederii consumatorilor".
Piața RCA este în prezent zguduită de falimente și de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piață. Companiile Astra și Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance și Eurooins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.
În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunțată recent de către ASF, pe piața RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama și Uniqa.