Firmele de asigurare: Zilnic se întâmplă un dezastru pe șosele. Cum explică scumpirile RCA

Firmele de asigurare: Zilnic se întâmplă un dezastru pe șosele. Cum explică scumpirile RCA
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 3 aug 2016

Prețurile RCA pentru transportatorii profesioniști au crescut semnificativ în ultimul an, după cum a mai arătat Profit.ro. Pentru această evoluție există, însă, spun firmele de asigurare, o explicație palpabilă: unul din șase camioane este implicat anual într-un accident, de peste două ori mai des decât se întâmplă în cazul automobilelor. 

Mai mult, spun specialiștii firmelor de asigurare, daunele provocate de un camion sunt incomparabil mai mari decât cele rezultate în urma unui accident în care sunt implicate automobile.

Urmărește-ne și pe Google News

De multe ori, pagubele se ridică și la milioane de euro, având în vedere că majoritatea evenimentelor se soldează cu victime umane, deci cu daune morale și plăți pentru vătămări corporale.

Este de notorietate, de exemplu, cazul camionului înmatriculat în România care a lovit un tren în Germania într-un accident cu doi morți și 24 de răniți. După cum Profit.ro a scris în premieră, un astfel de caz poate genera plăți și de peste 10 milioane de euro. 

Asemenea accidente, spun asigurătorii, nu sunt deloc rare.  “Doar în ultima lună, mass-media a prezentat o serie de evenimente nedorite, care au lăsat în urmă 5 victime și aproape 50 de răniți, printre care și copii, accidente rutiere în care au fost implicate autocamioane, microbuze și autobuze supraîncărcate", amintește Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Potrivit Uniunii, frecvența accidentelor în care sunt implicate camioane este una foarte mare și în creștere. “Cea mai mare frecvență medie a daunei, de 15,87% (1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident), este înregistrată la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) deținute de persoane juridice. În rândul acestui tip de vehicule se înregistrează și cea mai ridicată valoare a daunei medii, de aproape 18.500 de lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieței, de circa 6.700 de lei, înregistrată pentru aceeași perioadă. Pe locurile doi și trei, ca număr de accidente produse, se află autoutilitarele (1 din 7 autoutilitare, cu o frecvență a daunei de 13,46%), respectiv autobuzele (1 din 9 autobuze, cu o frecvență a daunei de 11,58%) deținute de firme. În ambele cazuri, dauna medie produsă este cu mult peste valoarea daunei medii la nivelul pieței pentru aceeași perioadă (aproximativ 6.700 lei), mai precis circa 9.400 de lei în cazul autoutilitarelor și 7.500 de lei în cazul autobuzelor”, sunt datele analizate.

Potrivit Florentinei Almăjanu, directorul general al Uniunii, asigurătorii sunt informați zilnic în legatură cu un nou accident în care sunt implicate TIR-uri.

Discuțiile dintre asigurători și transportatorii profesioniști au ajuns din nou într-un punct tensionat, după ce șoferii au anunțat că prețul RCA a crescut de trei ori față de anul trecut și au acuzat ASF că minte în comunicatele de presă. UNSAR spune că este dispus să continue discuțiile cu transportatorii și ASF în acest sens.

Autoritatea a arătat că prețurile RCA pentru camioane au crescut cu sub 53% față de anul trecut, în timp ce șoferii vorbesc despre o triplare a primelor. Transportatorii au mai cerut și publicarea raportului realizat de Milliman pentru ASF asupra prețurilor RCA, însă președintele Autorității, Mișu Negrițoiu, a transmis că acest lucru nu este posibil pentru că este vorba despre date personalizate ale companiilor.

Datele furnizate Profit.ro de către cel mai mare intermediar din piață, Safety Broker, tind să confirme varianta transportatorilor. Totuși, datele Safety sunt calculate pentru cazul concret al unui camion încadrat în categoria de bonus B0, adică nu beneficiază nici de bonus și nici nu este sancționat pentru eventuale daune.

Daunele în creștere sunt marea problemă. Există și prețuri de câteva sute de lei pentru RCA

Asigurătorii spun că scăderea prețului este imposibilă dacă nu scad și daunele provocate de șoferii profesioniști. Mai mult, spun specialiștii din asigurări, prețurile vor continua, cel mai probabil, să crească.

EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume

"Daunele provocate de autocamioane sunt nu numai foarte costisitoare- vorbim frecvent de mai multe mașini avariate și de zeci de victime în accidente provocate de TIR-uri - ci și foarte dese, frecvența daunei fiind mai mare la transportatorii profesioniști decât la alte segmente. În aceste condiții, oricât de cinic ar suna, având în vedere că prețurile pieselor, ale camioanelor ori ale combustibilului nu sunt cu mult diferite în România față de țări dezvoltate ca Germania sau Italia, este foarte probabil ca și prețurile asigurării să ajungă la nivelul acelor țări. Deci, va mai crește", arată unul dintre directorii unei firme importante de asigurare.

Pe de altă parte, arată același specialist, mai multă implicare din partea proprietarilor de firme de transport ar putea genera măcar o stagnare a scumpirilor.

"Transportatorii cer plafonarea tarifelor. Păi atunci să plafonăm și daunele. Se poate? Nu se poate, pentru că legea nu permite. Ar putea însă să facă ceva. De exemplu, ar putea să vină să negocieze, în formule de asociere, și să arate că șoferii lor au avut o conduită bună în trafic. Acest lucru se poate face, având în vedere că aproape toate camioanele sunt dotate cu GPS. Mai mult, ar trebui să respecte legea. Câți dintre șoferi anunță imediat asigurătorul atunci când suferă daună? Legea îi obligă să facă asta în 24 de ore. Noi am putea trimite echipe specializate care să negocieze din timp cu părțile vătămate și am putea astfel reduce dauna. Aproape nimeni nu anunță, însă", arată sursa citată.

El a mai arătat că există și transportatori care obțin prețuri bune pentru RCA, în urma negocierilor. Firma pe care o reprezintă, spune sursa citată, ar avea inclusiv situații în care proprietari de societăți de transport plătesc doar câteva sute de lei pentru asigurarea mașinilor. În general, astfel de cazuri apar doar atunci când este vorba despre asigurarea unei flote mai mari de camioane și doar când daunalitatea la nivelul respectivei flote este sub medie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
unsar
rca camioane
daune