Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat norma care urmează să aplice prevederile Ordonanței de Urgență care plafonează prețul RCA. Ultima formă a actului, spun sursele Profit.ro, nu mai cuprinde și prevederile care au provocat revolta brokerilor de asigurare: obligativitatea plății primelor în maximum 5 zile de la încasare, posibilitatea plafonării comisioanelor și achitarea primei în contul asigurătorului, prin ordin de plată.
Brokerii de asigurare au, în sfârșit, un motiv de bucurie după șirul de vești proaste din ultima vreme. Consiliul ASF a ținut cont de propunerile lor și a exclus mai multe articole din norma care urmează să implementeze prevederile OUG 54/2016 privind RCA.
Concret, spun sursele Profit.ro, actul normativ nu mai obligă brokerii să vireze prima de la clienți în contul asigurătorilor, în maximum 5 zile de la încasare și nici nu mai plafonează comisioanele primite de intermediari.
În plus, ASF a decis să renunțe și la una dintre prevederile care ar fi afectat direct clienții, nu numai intermediarii. Astfel, nu mai devine obligatorie plata primei, direct în contul asigurătorilor, cu Ordin de Plată.
Cele trei prevederi la care ASF a renunțat au stârnit, după cum a arătat Profit.ro, un val de nemulțumire printre brokeri.
Deocamdată, nu au apărut informații în ceea ce privește o modificare în acest sens, însă Profit.ro va reveni, mâine, cu forma completă a Normei care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Apariția Ordonanței a oprit traseul legislativ al Legii RCA, votată de Senat și agreată în multe dintre punctele ei inclusiv de către transportatori și a determinat firmele de asigurare să o conteste la organismele europene.
Primele semnale arată că UE nu va agrea o intervenție atât de brutală pe piață, mai ales că ea este făcută în baza legii concurenței, un act normativ din 1996, apărut, deci, cu mult înainte de intrarea României în UE.
Deși a fost concepută în interiorul ASF, la cererea Guvernului, OUG a fost aprobată atât de Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și Guvern cât și de Consiliul Concurenței.
Pe lângă faptul că dezavantajează,pe fond,cel puțin două sectoare economice, actul normativ are scăpări incredibile de formă, a căror remediere a fost posibilă doar după apariția mai multor texte ale Profit.ro.
Printre altele, OUG introducea, fără intenția autorilor, obligativitatea asigurării cărunțelor.