VIDEO Profit.ro TV Maratonul Agriculturii - Cosmin Iancu, fermier: Mergem împotriva vântului și urmează un an de cumpănă; una dintre regulile din acest domeniu aflat în criză s-a inversat

VIDEO Profit.ro TV Maratonul Agriculturii - Cosmin Iancu, fermier: Mergem împotriva vântului și urmează un an de cumpănă; una dintre regulile din acest domeniu aflat în criză s-a inversat
scris 14 nov 2024

Mare parte dintre fermierii români sunt nevoiți să meargă, de câțiva ani, împotriva vântului, cu producții mici la costuri mari și vânzări la prețuri reduse, astfel că au devenit nebancabili, iar datoriile lor se vor aduna în continuare și urmează un an de cumpănă pentru un sector aflat deja în criză, spune Cosmin Iancu, fermier care exploatează o suprafață de 1.100 de hectare în Grădiștea, Ilfov.

„Au fost perioade de secetă foarte pronunțate, și nu doar în ultimul an, în ultimii 3 ani, în special în sud-estul României. Au fost ani la rând în care produci puțin, scump, și vinzi foarte ieftin, pentru că sectorul a fost tulburat și de schimbările climatice și de alte evenimente”, a afirmat Cosmin Iancu la la Maratonul Agriculturii, ediția a III-a. „Toți marii jucători din industrie ar câștiga”, organizat de Profit.ro TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

El a explicat că baza activității în agricultură este producția și că aceasta este tot mai des și tot mai mult afectată de secetă, previziunile fiind ca fenomenele negative să crească în continuare în intensitate în perioada următoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Venitul la unitatea de suprafață este dat de producție înmulțită cu preț. Degeaba am un preț bun dacă producția este proastă. Degeaba mâine este porumbul 2,5 lei dacă eu am recoltat 500 kg la hectar și nu am ce să vând. Toate acestea au adus găuri mari în economia fermelor românești”, afirmă Iancu.

Potrivit acestuia, agricultura românească trece acum printr-un moment de criză și 2025 va fi un an greu, de cumpănă, pentru mulți fermieri, din cauza situațiilor financiare în care se găsesc.

Ziare franceze dau în judecată X pentru că le-ar fi difuzat conținutul fără plată CITEȘTE ȘI Ziare franceze dau în judecată X pentru că le-ar fi difuzat conținutul fără plată

Fermierul a amintit de temperaturile record înregistrate în acest an în toată lumea și de inundațiile din Spania, apreciind că schimbările climatice își fac simțită prezența tot mai mult și vor continua să crească în intensitate.

“Dacă până acum regula era că la 5 ani buni să ai un an de secetă în ultimii 5 ani a fost chiar invers. Doar 2021 a fost un an bun din punct de vedere al producției, dar și acela a fost marcat de COVID, cereale ieftine din Ucraina și alte evenimente. (...) Mergând cu vântul în față mulți fermieri au ajuns să fie nebancabili și marea problemă în momentul de față este dată de acest lucru – mulți nu-și pot acoperi datoriile. Se amână plata până la sfârșitul anului, dar se vor aduna datoriile”, explică el.

CONFIRMARE Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și altele cresc cu 4,4% anul următor, iar în 2026 cu 5%, nu după evoluția inflației. Introducerea acestui calendar a fost cerută de mediul privat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și altele cresc cu 4,4% anul următor, iar în 2026 cu 5%, nu după evoluția inflației. Introducerea acestui calendar a fost cerută de mediul privat

În aceste condiții, recomandarea lui este atenția la cheltuieli și gestionarea adecvată a costurilor în ansamblu.

“Cel mai mare hop este gradul de îndatorare a fermelor. Se vor aduna toate datoriile din ultima perioadă. Și atunci vin cu o întrebare logică și pertinentă: Dacă eu nu am putut să-mi acopăr anul asta bucățica mea de datorie, la anul, când va trebui să le plătesc și pe cele de acum, și pe cele pe care le voi acumula, de unde voi face bani? Să fie oare un an cu producții record? Și cu prețuri la niveluri neașteptate? Nu cred. A fost în 2021, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă. Nu cred într-un an așa de grozav care să poată scoate la liman mare parte din fermierii încercați”, consideră el.

Mai mult, veștile care vin de la reprezentanții UE nu sunt îmbucurătoare pentru fermierii români, iar decidenții europeni trebuie să stabilească dacă UE se va transforma într-o piață de desfacere sau va rămâne un producător semnificativ, în condițiile în care jucătorilor europeni le sunt impuse reguli stricte, cu efecte asupra costurilor de producție, care lipsesc în America, China și Rusia.

Lunar din UE dispar 800 de ferme, iar Uniunea “fierbe” din cauza evenimentelor climatice, a pieței cerealelor și a reglementărilor care de multe ori nu sunt ancorate în realitate, mai spune antreprenorul.

Cosmin Iancu lucrează o suprafață de 1.100 de hectare, în localitatea Grădiștea din județul Ilfov, în special grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Prețurile cerealelor vândute de fermier au înregistrat mici creșteri în în ultima perioadă, în special la oleaginoase, de ajutor fiind și faptul că acesta a avut la dispoziție posibilitatea stocării parțiale a producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
criză