Trecerea avizărilor pentru persoane care ocupă funcții pe piața de capital prin comisii ASF și imixtiunea Autorității de reglementare în formarea profesională a brokerilor atrag instituția într-un proces în instanță. Asociația Brokerilor dă în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre care crede că ar trebui desființată.
Suprareglementări în domeniul avizării și pregătirii profesionale a celor care activează pe piața de capital determină Asociația Brokerilor să dea în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respingerea numirii în Directoratul SIF Transilvania (SIF3) de către supraveghetorul pieței este elementul care catalizează organizația condusă de Dan Paul să pună în discuție activitatea ASF în baza unor nemulțumiri acumulate față de instituție.
Invitat la Profit LIVE, președintele Asociației Brokerilor a afirmat că Autoritatea a adăugat la criteriile prevăzute de lege în mod „stupid și nelegal” un regulament care însprește condițiile de avizare a celor care desemnați de societățile de pe piața de capital să ocupe funcții de conducere. Acestea ar trebui să treacă prin filtrul unei comisii de avizare.
Paul spune că, în mod ironic, unul dintre cei 3 membrii ai comisiei, fost director al Bursei de Valori București, a fost el însuși sancționat. El contestă și faptul că nu știe baza pe care aceștia iau deciziile: „Sunt clar niște criterii subiective; nu sunt criterii transparente. Nu le cunoaște nimeni.”
Faptul că, recent, Mihai Fercală, șef de aproape 20 de ani la SIF Transilvania, a fost respins pentru funcția de membru în directorat îl pune în gardă pe Dan Paul cu atât mai mult cu cât supraveghetorul pieței a motivat hotărârea prin faptul că acesta nu cunoaște activitatea societății. „Poate domnul Fercală are alte păcate, dar sigur cunoaște cel mai bine activitatea SIF Transilvania pentru că el de la înființare a semnat toate documentele”, zice președintele Asociației Brokerilor.
ASF - și arbitru, și jucător
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Organizația, care derulează cursuri de formare profesională, contestă și implicarea ASF în această activitate. Anterior, reglementatorul pieței doar participa la susținerea examenelor, însă acum, printr-un institut propriu, va susține cursuri și va impune noi taxe. Este concurența de care se teme Asociația Brokerilor. „Este o competiție neloială. Nu se poate să fi și arbitru și jucător”, spune Paul. El afirmă că urmează ca Autoritatea să anuleze toate certificările existente, pentru a obliga la autorizare.
Este contrariat cu atât mai mult cu cât nici la ASF, cu excepția unor angajați din aparatul tehnic "ce știu meserie", nu toți sunt pregătiți pentru a fi în măsură să emită avize celor care activează în piață. Merge direct către Consiliul ASF, unde, dintre cele 9 persoane, multe nu ar avea pregătirea pentru a ocupa respectiva poziție, fiind „inconștienți” că au acceptat. „Vreo 2-3 știu carte și știu meserie, restul cred că nu înțeleg nimic”, zice Dan Paul.
Ei au fost numiți politic și au adus o camarilă de prieteni și cunoscuți. „ASF are această problemă a balastului politic”, completează președintele Asociației Brokerilor.
Îi dă în judecată, dar crede că mai bine ar fi să se desființeze
El a reluat ideea formulată cu o lună în urmă la o conferință pe teme de investiții, potrivit căreia Autoritatea ar trebui să se desființeze. „Construcția ASF e clar greșită pentru că în Europa nu este acest model.” Astfel, ar trebui să fie diferențiate entitățile care supraveghează piețe financiare nebancare atât de diferite precum cea a asigurărilor, a pensiilor private și a instrumentelor tranzacționate în regim bursier. „Trebuie să se revină la structura veche în care doar piața de capital e supravegheată de o instituție, altfel se induc riscuri multe”, a conchis Paul.