Societățile de avocatură din România croiesc strategii pentru extinderea în Republica Moldova

Societățile de avocatură din România croiesc strategii pentru extinderea în Republica Moldova
scris 4 iun 2020

Serviciile avocațiale de business au devenit tot mai solicitate în Republica Moldova, dat fiind și apetitul companiilor pentru noi investiții, inclusiv a companiilor din România. Piața avocaturii de business din Chișinău este foarte asemănătoare cu cea din România dar la o scară mai mică, cele două piețe având în comun faptul că societățile de avocatură naționale domină scena în timp ce multinaționalele se luptă pe o felie mică din tortul succesului. Conform estimărilor pieței economice, piața avocaturii din Republica Moldova este cotată la 25 milioane de euro, fiind în curs de maturizare, această tendință manifestându-se și prin nivelul sporit de complexitate la care ajung tranzacțiile ultimilor ani.

Tot mai multe societăți de avocatură naționale și-au croit strategii pentru expansiunea de peste Prut fie sub forma unor colaborări cu societăți locale din Republica Moldova fie prin deschiderea unui birou local.

Urmărește-ne și pe Google News

În anul 2010, Mușat & Asociații a încheiat un parteneriat strategic cu Popa & Asociații. Tot în același an, Țuca Zbârcea & Asociații a anunțat semnarea unui acord de cooperare cu una dintre cele mai dinamice societăți de avocatură din Chișinău: Țurcan & Țurcan.

GUEST WRITER NNDKP: Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei vs. producătorii români de gaze naturale: reglementarea indirectă a prețului gazelor naturale pe piața angro CITEȘTE ȘI GUEST WRITER NNDKP: Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei vs. producătorii români de gaze naturale: reglementarea indirectă a prețului gazelor naturale pe piața angro

O altă societate din România care a pătruns pe piața serviciilor avocaturii de business din Republica Moldova este Vernon | David, cu o prezență încă din anul 2001 și cu un birou full-service începând cu anul 2009. Avocații care au pus umărul la dezvoltarea societății în Republica Moldova au fost Roman Ivanov și Sergiu Bivol acești fiind recent promovați în poziția de Parteneri.

Sergiu Bivol este specializat în dreptul comercial și societar, soluționarea litigiilor, arbitrajul international precum și în tranzacții imobiliare, cu o atenție specială pe Fuziuni și Achiziții și litigii comerciale complexe, inclusiv în cadrul reprezentării intereselor clienților împotrivă Republicii Moldova.  Pe parcursul ultimilor ani, acesta a acționat în calitate de lider de echipă în cadrul mai multor proiecte din diferite domenii, inclusiv telecomunicații, media, televiziune, sport, agricultură, protecția plantelor, domeniul farmaceutic, producerea oțelului, domeniul bancar și cel de infrastructură.  Pentru activitatea sa profesionala excepțională, Sergiu Bivol este recunoscut de către clasamentele Legal 500, Chambers & Partners și ILFR 1000. Potrivi Vernon | David, Sergiu Bivol va continua să asigure managementul administrativ al biroului din Moldova, precum și coordonarea practicii departamentului de Drept Societar și Comercial, Fuziuni și Achiziții și a departamentului de Litigii în Moldova.

Roman Ivanov este specializat în dreptul bancar și financiar, domeniul de reglementare și conformitate, precum și cel al Proprietății Intelectuale. În ultimii ani, el a lucrat pentru un număr mare de bănci și instituții financiare, inclusiv în ceea ce ține de proiectele de expansiune implementate de diferite grupuri bancare internaționale, precum și în cadrul achiziției de portofolii de credit și a activelor financiare. Adițional, el a acordat asistență unui număr mare de creditori și debitori privind tranzacțiile financiare ale acestora, având experiență esențială în lucrul cu tranzacțiile bursiere, finanțarea comerțului și a securizării (valoarea tranzacțiilor depășind EUR 500 milioane).  Recent, activitatea lui Roman a fost recunoscută de către directorul Legal 500 unde este indicat că Roman este “foarte profesionist, responsabil și dedicat muncii sale. Îl recomandăm cu toată încredere”. Conform Vernon | David, Roman va continua să coordoneze departamentul de Drept Bancar și Financiar, domeniul de Reglementare și Conformitate, precum și pe cel al Proprietății Intelectuale în Moldova.

De menționat este și interesul de colaborare între Baroul Chișinău și Baroul București manifestat prin semnarea, în anul 2019 a unui acord de colaborare și schimb de experiență. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Stat din Moldova, în prezența mai multor avocați din Chișinău și București.

În urma semnării documentului, reprezentanții ambelor Barouri vor organiza întâlniri comune, vor face schimb de idei și experiență, pentru a dezvolta relațiile de colaborare. Anterior, Baroul Chișinău a semnat acorduri de înfrățire și cu Barourile Suceava, Vaslui, Dolj și Hunedoara.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
avocatura
republica moldova