Raportul de activitate al Curții de Apel București pe anul 2018

Raportul de activitate al Curții de Apel București pe anul 2018
scris 5 mar 2019

Curtea de Apel București s-a situat, în 2018, în fruntea listei pe țară în ceea ce privește încărcătura de dosare pe fiecare judecător, se arată în raportul de activitate, unde se precizează că fiecare magistrat a avut 753 de dosare, în vreme ce media la nivel național a fost de 699 de cauze.

„În anul 2018, aproape un sfert din actul de justiție la nivel național a fost înfăptuit de Curtea de Apel București și instanțele arondate acesteia. În condițiile unui volum de muncă de trei ori mai mare decât media la nivel național, operativitatea în soluționarea cauzelor la secțiile Curții și la nivelul instanțelor arondate a crescut, iar stocul de dosare a scăzut cu peste 5.500”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel București, în care se prezintă raportul de activitate pe 2018 al instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea de Apel București a avut evenimentul de prezentare a raportului de activitate pe 2018, la eveniment participând președintele CSM, Lia Savonea, membrii CSM Nicoleta Tînț și Gabriela Baltag, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, av. dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR, av. dr. Ion Dragne – decanul Baroului București, președinții tribunalelor și ai judecătoriilor arondate.

Promovări în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații. Cel puțin două numiri de Parteneri se așteaptă în acest an CITEȘTE ȘI Promovări în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații. Cel puțin două numiri de Parteneri se așteaptă în acest an

În 2018, volumul  de activitate al Curții de Apel București  împreună cu instanțele arondate a fost de 3 ori mai mare decât media la nivel național,  Curții de Apel București  revenindu-i  23,42 % din volumul de activitate la nivel național, adică 681.191 dosare, volum de activitate aflat în creștere prin raportare la anul precedent.

Corelativ cu creșterea volumului de activitate, a crescut și procentul de complexitate aferent cauzelor. Astfel, în 2018, complexitatea cauzelor instrumentate de Curtea de Apel București și instanțele arondate a fost de 26,78% din complexitatea cauzelor la nivel național, în creștere față de indicatorul înregistrat în anul precedent. 

Din acest punct de vedere, Curtea de Apel București ocupă primul loc la nivel național, media încărcăturii / judecător din prisma punctelor de complexitate fiind în anul 2018, de 7.611 puncte, peste media altor instanțe din țară. Un judecător din cadrul Curții de Apel București a fost încărcat în anul 2018, în medie, cu 9.372 puncte de complexitate, peste media celor 15 curți de apel din țară și dublu față de o altă instanță de același grad.

Și în ceea ce privește încărcătura cu dosare / judecător, Curtea de Apel București s-a situat, în 2018, între primele poziții. Astfel, încărcătura la nivelul instanței a fost de 753 cauze / judecător, peste media la nivel național care a fost de 699 cauze / judecător.

Ca în fiecare an, și instanțele din circumscripția Curții de Apel București s-au aflat între primele poziții la nivel național, în ceea ce privește încărcătura / judecător. Astfel, în 2018, Tribunalul Ilfov și instanțele sale arondate au ocupat primul loc la nivel național din punct de vedere al încărcăturii cu dosare în raport de numărul de judecători din schemă (1.090 dosare/judecător), fiind urmat la diferență mică de Tribunalul Giurgiu și instanțele arondate (855 dosare/judecător), ambele depășind cu mult media la nivel național (739 dosare/judecător). Judecătoriile din raza Curții de Apel București ( Cornetu, Oltenița, Bolintin Vale) s-au menținut – ca și în anii precedenți – în fruntea ierarhiei referitoare la încărcătura cu dosare/judecător.  Astfel, Judecătoria Cornetu  a avut, în 2018, o încărcătură de 5 ori mai mare față de anul precedent, respectiv 1.466 de dosare / judecător, fiind cea mai încărcată judecătorie la nivel național.

Cu privire la numărul de dosare nou intrate, secțiile Curții de Apel București au înregistrat o creștere cu 9,45%, cu precădere în materia civilă (cu 34,46%), dar și în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale (cu 29,73%).

În ceea ce privește activitatea tribunalelor, este de remarcat în mod deosebit activitatea Tribunalului Ilfov, care, deși s-a confruntat și în anul 2018 cu o schemă insuficientă de personal și cu cea mai mare încărcătură de dosare/judecător la nivel național, a obținut cea mai mare creștere a indicelui de operativitate, cu 5,17 procente mai mult față de anul anterior. 

De asemenea, este remarcabilă și activitatea Tribunalului București, care a înregistrat, în anul precedent, scăderea stocului de dosare, cu peste 3.000 de cauze, în condițiile în care fluctuația judecătorilor a fost foarte mare, iar numărul posturilor vacante de judecător și de personal auxiliar a fost o dificultate greu de depășit și de gestionat.

În activitatea celor 21 de judecătorii s-a evidențiat procentul de operativitate obținut în anul 2018 de către Judecătoria sectorului 3 București, respectiv 96,67%, iar acesta constituie un element care denotă responsabilitatea cu care atât conducerea acestei judecătorii, dar și întregul personal, fie judecătoresc, fie auxiliar, au desfășurat activitatea și în anul care a trecut.

Articol LegalMarketing

viewscnt
Afla mai multe despre
curții de apel bucurești
dosare
judecator