Plenul Curții Constituționale a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a art. I pct.3 și art. I pct.16 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Decizia a fost luată pe 26 iunie, în cadrul controlului anterior promulgării.
Obiecția se refera la dispozițiile privind obligația judecătorului, procurorului, notarului public, avocatului, executorului judecătoresc și consilierului juridic de a recomanda părților, respectiv părții pe care o reprezintă, soluționarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii special și la obligația depunerii la dosarul cauzei din instanță a dovezii că s-a încercat soluționarea conflictului prin mediere
Amintim că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a remis către Curtea Constituțională a României un Memoriu prin care a solicitat admiterea obiecției întrucât dispozițiile criticate intră în contradicție cu Decizia CCR nr. 266 din 7 mai 2014 și cu Decizia CCR nr. 560 din 18 septembrie 2018 și, implicit, contravin art. 1 alin. 5 și art. 21 din Constituție.
CITEȘTE ȘI GUEST WRITER Silvia Uscov, Managing Partner Uscov | Attorneys at Law: Tehnologia de Recunoaștere Facială sau Big BrotherÎn urma respingerii obiecției, legea va merge la promulgare, în varianta adoptată de Parlament, care prevede și o modificare importantă pentru profesie, și anume că acordul de mediere atestat de avocat devine titlu executoriu.
Conform legii de modificare, la articolul 58, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) și (22), cu următorul cuprins: „(21) Acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților, este titlu executoriu. (22) În situația menționată la alin. (21), sunt aplicabile și prevederile art. 16 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului 5 nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările și completările ulterioare.”
Alte prevederi cu caracter de noutate cuprinse această reglementare se referă la: consfințirea acordului de mediere va fi fără citare și eminamente scrisă; taxa de timbru va fi restituită pentru medierile ce au ca obiect litigii pe rolul instanțelor, dacă se depune acordul de mediere la dosar; inițierea medierii suspendă prescripția extinctivă; la cererea mediatorului sau a oricăreia dintre părți, poate fi demarată o anchetă psihosociale în cazul conflictelor de familie.
Articol LegalMarketing