Andrei Crețu, Head of Sales Hagag: Privind evoluția ultimilor ani, prețurile locuințelor au crescut în mod echilibrat, iar acest trend se va menține

Andrei Crețu, Head of Sales Hagag: Privind evoluția ultimilor ani, prețurile locuințelor au crescut în mod echilibrat, iar acest trend se va menține
scris 13 oct 2020

Interviul este realizat cu Andrei Crețu, Head of Sales Hagag România

Piața imobiliară din România și cu precădere cea din București a evoluat foarte mult în ultimii ani. Din experiența dumneavoastră de peste 8 ani în imobiliare ce profil de investitori credeți că sunt atrași să plaseze banii în România?

Urmărește-ne și pe Google News

În primul rând investitorii români sunt cei mai prezenți în achizițiile imobiliare din România, însă în ultimii doi ani, am observat o creștere a investitorilor din țări precum Elveția Italia, Germania, Franța, Israel.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Toți aceștia au venit investească în România datorită randamentului obținut, prețurilor mult mai mici comparativ cu alte țări, creșterii numărului companiilor multinaționale din România etc. Vorbim despre acel tip de investitori care doresc să plaseze investiții în produse sigure, cu randament echilibrat și potențial de creștere. Un alt lucru cert care atrage investitorii, este că marile orașe au început să se populeze din ce în ce mai mult, oferind oportunități mari din punct de vedere economic și social.

Cum simțiți piața imobiliară la acest moment și cum credeți că vor evolua vânzările ? 

Piața imobiliară este și ramane la fel de competitivă, ceea ce îmi dă încredere în perspectiva vânzărilor, pentru că ne îndeamnă pe cei care reprezentăm piața imobiliară să facem produse cât mai bune. În mod automat, în jurul fiecărui produs corect și de calitate va exista cerere, indiferent de condițiile climatice economice.

Părerea mea este că trendul crescător se va menține și în următorul an, astfel că până la sfârșitul acestui an suntem într-un moment propice achizițiilor noi. Foarte mulți aleg să cumpere locuințe în faza de proiect, aceasta fiind varianta ideală de achiziție, fiindcă obțin un preț mult mai bun, decât la finalizarea proiectului, când prețul poate fi cu 20% mai mare. Și consider că acest trend se va menține cel puțin pentru următorii doi ani.

Cum vedeți raportul cerere-ofertă? Există un echilibru? 

Din punctul meu de vedere raportul cerere-ofertă este echilibrat in intervalul 60.000 Euro-140.000 Euro. Imobilele ce depășesc prețuri de 150.000 Euro sunt mult mai nișate din punct de vedere al cererii. Vedeți cazul nostru, construim si imobile de peste 500.000-1.000.000 Euro, existând cerere, ceea ce înseamnă ca în următorii ani vor oferi prestigiu pieței imobiliare, în mod evident, atrăgând și mai mulți investitori.

Care sunt principalele criterii după care românii iau decizia de a cumpăra o locuință?

Prețul este unul din elementele definitorii în achiziția unei locuințe. Însă, dacă raportul preț-calitate-servicii este unul corect, cumpărătorul va alege îmbunătățirea standardelor, cunoscând avantajele pe termen lung. Cum este și cazul nostru, dorim să oferim clienților produse echilibrate, astfel încât să satisfacă atât nevoia spațiului prin optimizarea și eficientizarea acestuia, dar oferind un design aparte. Cumpărătorii sunt atenți la detalii precum suprafețele vitrate, compartimentarile inteligente, zonele verzi ale ansamblurilor rezidențiale, facilitățile sociale (locuri de joacă, spații comerciale, servicii integrate de administrare etc).

Este piața imobiliară din România una reglementată? Ce considerați că îi mai lipsește?

Din păcate, creșterea monedei Euro aduce oarecare dificultăți în îmbunătățirea modului de viață al populației. Mă refer aici la posibilitatea majorării plafonului de 450.000 lei, în vederea îmbunătățirii modului de viață prin construirea unor apartamente cu suprafețe mai mari, ceea ce în mod inevitabil duce și la creșterea natalității, creșterea standardelor de viață, etc.

Care sunt argumentele care îi conving pe investitori să achiziționeze apartamente/penthouse-uri? 

În principiu investitorii sunt atrași de zonele de interes, unde investiția lor are potențial de creștere, de asemenea, acestea urmăresc și proiecte și companii dezvoltatoare cu imagine bună. Până la urmă, orice companie dezvoltatoare care se respectă, oferă această încredere, fiindcă serviciile nu sunt doar de genul vânzător-cumpărător ci și colaborator-colaborator, pe principiul win-win. Iar fundamentele pieței imobiliare din București sunt stabile, acesta fiind unul dintre aspectele importante care îi conving pe investitori sa vină în România, în ultimii 5 ani înregistrând o creștere constantă a prețurilor în linie cu rezultatele la nivel european.

Care credeți că este viitorul imobiliarelor? Cum considerați că vor evolua prețurile?

Consider ca fiecare om își dorește îmbunătățirea stilului de viață, a standardelor. În momentul de față piața imobiliară oferă aceste oportunități și cu siguranță aceste îmbunătățiri a pieței imobiliare vor continua. Până la urmă, cele mai sigure investiții rămân cele imobiliare, chiar dacă există perioade ciclice de stagnare, acestea întotdeauna vor funcționa. Iar dacă vorbim de achiziționarea locuințelor în scop investițional, recuperarea acestora este una rapidă cu perioade între 12-15 ani. În mod cert, într-un context plin de provocări, investițiile în locuințe continuă mai ales pe piața din București, orașul cu cea mai dinamică economie din România și cu o activitate intensă de dezvoltare în principalele segmente imobiliare.

Cu privire la prețuri consider că acestea vor crește odată cu creșterrea economică, implicit creșterea salarială. Observând evoluția ultimilor ani, prețurile au crescut în mod echilibrat. Iar acest trend se va menține.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei crețu
hagag