Pentru piața hotelieră, provocările au fost tot mai multe în ultimii ani. Dacă până în 2020 principalele probleme ale industriei erau legate de lipsa forței de muncă sau reglementările în domeniu, după izbucnirea pandemiei spectrul acestora s-a lărgit semnificativ, semnalează Irina Semaca, General Manager Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.
Hilton Garden Inn a rămas singurul hotel din brandul Hilton în București, după ce omul de afaceri George Copos, proprietarul grupului ANA Hotels, a rebranduit Athénée Palace, iar pandemia și războiul din Ucraina au închis hotelul DoubleTree by Hilton din capitală.
„Dacă până acum câțiva ani ne confruntam cu probleme specifice industriei, precum lipsa forței de muncă sau reglementările, acum trebuie să abordăm și să luăm în calcul un spectru mult mai larg de probleme.
Mă refer, bineînțeles, la inflație, care afectează buzunarele tuturor europenilor, dar și la instabilitatea regională, având în vedere că la granițele de nord ale României are loc un război de durată și imprevizibil.
Toate acestea ne impun adaptabilitate și flexibilitate, concomitent cu nevoia de inovație continuă, pentru a face față costurilor și a răspunde așteptărilor oaspeților, în condiții de profitabilitate optimă”, spune managerul pentru Profit.ro.
Hilton Garden Inn Bucharest Old Town are în total 70 de angajați, dintre care 10% sunt muncitori străini, din țări precum Nepal și Sri Lanka.
Soluția de a aduce personal din afara țării a venit pe fondul problemelor locale cu forța de muncă.
„Pandemia, care a lovit cel mai puternic în piața hotelieră, a dus la un val de plecări de forță de muncă fără precedent, dintr-o piață și așa afectată. Nu ne-am revenit complet, dar încercăm să găsim soluții.
Suntem un business centrat pe client, iar interacțiunea cu oaspeții este vitală în fiecare clipă și survine la tot pasul. De aceea suntem foarte atenți în acest aspect”, afirmă managerul, adăugând că atragerea și păstrarea unor oameni competenți reprezintă principala provocare cu care se confruntă în momentul de față, deoarece creșterea costului vieții înseamnă o presiune și pe salariile pe care trebuie să le plătească.
„Trebuie să facem o echilibristică destul de anevoioasă între mai mulți parametri economici.
În plus, pentru ca oamenii să fie motivați să rămână și să performeze este nevoie de mai mult decât un salariu, trebuie ajutați să se dezvolte, să simtă că se împlinesc profesional”, punctează General Manager-ul Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.
CITEȘTE ȘI Record de pasageri pe Aeroportul Iași: peste 1,5 milioane de îmbarcări și debarcări în 2022. Un nou terminal, gata la finele anuluiIndustria hotelieră s-a confruntat în ultimul an și cu provocări legate de scumpirile la energie și gaze, jucătorii din domeniu fiind nevoiți să găsească soluții pentru a-și acoperi costurile.
„Scumpirea energiei ne-a determinat să găsim cât mai rapid soluții pentru eficientizarea consumului, dar care să nu afecteze confortul oaspeților noștri. Am investit în sisteme alternative prin care devenim mai puțin dependenți de fluctuațiile pieței energetice. Spre deosebire de hotelurile din multe țări europene, noi ne-am menținut aceleași standarde de încălzire”, precizează Irina Semaca.
Despre posibilitatea instalării de panouri fotovoltaice, pentru a compensa creșterile de prețuri la energie, ea afirmă că este în vedere acest demers, însă, dat fiind faptul că Hilton Garden Inn Bucharest Old Town se află într-o clădire monument-istoric, construită în 1886, sunt limitări legale în acest sens.
„Vom vedea pe viitor. Sustenabilitatea este una dintre preocupările noastre principale și suntem în căutare continuă de soluții. De exemplu, avem în plan să creștem proporția preparatelor vegetariene din meniurile noastre, cu scopul de a reduce emisiile de carbon.
Cred că pandemia i-a făcut pe oameni mult mai atenți la problemele de mediu și la rolul nostru, al tuturor, în rezolvarea acestor probleme. Sustenabilitatea are astăzi un rol esențial, fără precedent în istorie”, completează aceasta.
Principalele investiții ale hotelului plănuite pentru 2023 privesc menținerea standardelor ridicate ale brandului.
„Ne dorim să îmbunătățim, prin investiții consistente, și mai mult experiența celor care ne trec pragul. În același timp, ne dorim să reducem proporția pe care o deține plasticul și, în acest sens, vom înlocui produsele de îngrijire trial size, pe care le oferim oaspeților, cu variante full size.
Încercăm și să automatizăm cât mai mult, deși aici avem niște limitări impuse de clădirea istorică în care ne aflăm. Filosofia noastră de business are în prim-plan automatizarea și pentru a prelua o parte din munca oamenilor noștri, pentru ca aceștia, la rândul lor, să fie mai focusați pe oaspeți și nevoile lor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele HORA, despre legea bacșișului: Dacă cineva e nemulțumit de această lege sunt doar acei proprietari de business-uri care obișnuiau să se bucure de o parte din bacșișurile angajațilorÎn epoca post-Covid am constatat o atenție mai mare a oaspeților către empatie și interacțiune umană”, spune Irina Semaca.
Hilton Garden Inn Bucharest Old Town a avut în 2022 un grad de ocupare de 80%, majoritatea clienților fiind din afara țării.
„Pentru anul acesta, dacă totul funcționează normal și nu vor exista evenimente disruptive, ne așteptăm să păstrăm gradul de ocupare din 2022 și chiar să îl depășim”, afirmă Semaca.
Managerul se așteaptă și ca în 2023 să depășească nivelul veniturilor din 2019, ultimul an de referință pentru industria hotelieră.
„Lumea nu și-a revenit peste noapte, după doi ani de pandemie și restricții, iar anumite comportamente și obiceiuri încă așteaptă să revină complet la situația de dinainte. Pentru anul în curs avem speranțe destul de întemeiate că volumul de încasări va depăși nivelul din 2019, mai ales că, în prezent, suntem singurul hotel din brandul Hilton, din București.
Din nou, trebuie să avem în vedere faptul că, deși pandemia a luat sfârșit, situația economică în ansamblu, cel puțin la nivel european, nu arată grozav. Inflația a ajuns la valori fără precedent în ultimii 30 de ani, există un război la graniță, iar economia a stagnat”, mai spune managerul.