ULTIMA ORĂ Piedone dă înapoi în fața criticilor retailerilor și retrage primul său proiect important

Retail   
ULTIMA ORĂ Piedone dă înapoi în fața criticilor retailerilor și retrage primul său proiect important

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), condusă de Cristian Popescu-Piedone, retrage proiectul de Ordin privind obligația operatorilor economici de a afișa și adaosul comercial lângă prețul produselor.

Aceasta în urma observațiilor pe care le-a primit de la mediul de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Penny extinde în România rețeaua de livrare la domiciliu CITEȘTE ȘI FOTO Penny extinde în România rețeaua de livrare la domiciliu

O parte dintre problemele semnalate de mediul de business în perioada de consultare a proiectului de Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de achiziție sunt:

Descurajarea investițiilor – întrucât vor fi afectate investițiile în sectoare cheie pentru economia României, cum este cel al retailului alimentar și non-alimentar, distribuție, procesare, precum și, nu în ultimul rând, producție. Acest aspect va avea un efect negativ nu numai asupra operatorilor economici din lanțul de aprovizionare alimentar și non-alimentar, dar și în industrii colaterale, cum ar fi construcții și materiale de construcții, antrepriză și sub-antrepriză, logistică și transport etc.

Efecte negative la nivelul consumatorilor – deoarece prin intrarea în vigoare a ordinului nu se va asigura o mai bună informare a consumatorilor sau respectarea drepturilor acestora. Afișarea la raft a prețurilor de achiziție, de import sau al prețului primului distribuitor de pe lanț și a adaosului comercial, va genera în mod evident confuzie la nivelul consumatorilor, cunoașterea acestor detalii comerciale neaducând în concret niciun avantaj real, documentat, pentru aceștia din urmă. De asemenea, calitatea produselor oferite riscă să scadă, comercianții putând fi determinați să aleagă pentru portofoliul lor produse cu adaos mic, în defavoarea celor cu calitate ridicată.

FOTO Wendy\'s deschide în România primul restaurant în afara Bucureștiului CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Wendy's deschide în România primul restaurant în afara Bucureștiului CONFIRMARE

Efecte negative la nivelul relațiilor B2B – care determina un dezechilibru la nivelul lanțului de aprovizionare B2B și al relațiilor comerciale desfășurate exclusiv între profesioniști (ex. importator – distribuitor, distribuitor – distribuitor, distribuitor – comerciant, distribuitor – producător, producător – procesator), în considerarea riscurilor asociate divulgării secretelor comerciale (ex. facilitarea unor posibile înțelegeri anticoncurențiale, practici concertate, precum și inițierea unor valuri de conflicte în acest context, în contextul prețului de achiziție negociat în funcție de volume, distanță etc., aspecte care sunt necunoscute consumatorilor, sau cum nu sunt transparențiate nici cheltuielile semnificative ce apar în lanțul de producție, procesare și comercializare sau taxele multiple pe care tot operatorii economici le plătesc către bugetele de stat sau locale.

Diferența de tratament între comercianți și platformele online stabilite pe teritoriul României prin comparație cu cele din afara României, în special din state terțe – se va crea o obligație suplimentară de informare pentru comercianții și platformele online de pe teritoriul României, fără ca respectarea obligației să fie controlată și sancționată în raport cu cei comercianți și platformele online din state terțe care prestează servicii pe teritoriul României. Având în vedere încălcările sistematice ale dreptului UE săvârșite de platformele care provin din state terțe și lipsa unor acțiuni concrete de supraveghere și sancționare din partea autorităților naționale, astfel se vor accentua diferențele de tratament între cele două tipuri de operatori economici.

EXCLUSIV VIDEO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO "Amenzi enorme" - Piedone anunță de când îi ia la țintă cu controale pe furnizorii de energie și gaze reclamați pentru nereguli grave

Ținând cont de aceste observații și de posibilitatea scăderii competitivității României în raport cu alte state membre UE, ANPC a retras Ordinul, conform anunțului citat de Startup Cafe.

Președintele executiv al eMAG, Iulian Stanciu, transmitea recent că proiectul ANPC privind afișarea la raft a adaosului comercial „este o aberație și ar trebui retras”.

„Se pleacă de la premisa că antreprenorii și comercianții sunt niște speculanți, care ar trebui judecați. Asfel de propuneri dăunează grav antreprenorilor”, a spus acesta într-o conferință organizată de Consiliul Concurenței. 

FOTO 5 to go lansează un nou concept de franciză CITEȘTE ȘI FOTO 5 to go lansează un nou concept de franciză

Stanciu: Am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului. Cred în continuare că viitorul și-l poate modela fiecare

Președintele celui mai mare retailer online din România a subliniat faptul că „un lucru foarte important care stă la baza antreprenoriatului este că fiecare dintre noi poate schimba ceva”, arată Hotnews.

Alertă lansată de fermieri: Puteți vedea mai puține fructe și legume românești în magazine. Atenție la lansarea rachetelor antigrindină CITEȘTE ȘI Alertă lansată de fermieri: Puteți vedea mai puține fructe și legume românești în magazine. Atenție la lansarea rachetelor antigrindină

„Eu am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, în Malu Roșu, mama a fost profesoară de matematică, tata proiectant. Am învățat la școala din cartier am fost la olimpiadă, am făcut o afacere, am trecut prin tot felul de crize, am dezvoltat și am ajuns să am succes ca antreprenor.

Cred că se poate face asta în continuare, în România, iar viitorul și-l poate modela fiecare prin acțiunile întreprinse”, a declarat șeful eMAG.

Rușii s-au trezit cu o veste proastă - Vânzarea de alcool, pregătită să fie interzisă în weekend CITEȘTE ȘI Rușii s-au trezit cu o veste proastă - Vânzarea de alcool, pregătită să fie interzisă în weekend

„Am spus că ne întoarcem în anii 90 în care antreprenorii și comercianții sunt văzuți ca niște speculanți și trebuie judecați de către consumatori și stigmatizați pentru că fac profit. Profitul nu este ceva rău, este baza economiei, iar antreprenoriatul este cel care va dezvolta economia României.

Nu ar trebui antreprenorii să fie stigmatizați și judecați, ci să fie încurajați și instituțiile ar trebui să încurajeze antreprenorialul nu să-l sancționeze”, a spus Iulian Stanciu, referitor la proiectul avansat de ANPC.

Întrebat ce așteptări are în privința acestui proiect ANPC, Stanciu a spus: „Să fie retras, este o aberație. Toate asociațiile mari de business au cerut să fie retras. Nu are nicio logică, este anticoncurențial și încalcă legislația europeană”.

Președintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone, a avansat primul proiect relevant de modificare a legislației, de la preluarea mandatului, pregătind introducerea unui mecanism eficient de informare a consumatorilor cu privire la modalitatea de formare a prețului final al unui produs comercializat. 

VEZI DOCUMENTUL MAI JOS

Astfel, comercianții vor fi obligați să afișeze lângă prețul final al produsului comercializat și adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu prețul de bază al producătorului.

Forever 21, din nou în faliment CITEȘTE ȘI Forever 21, din nou în faliment

Este argumentat că ceea ce lipsește în prezent e transparența modului în care sunt stabilite prețurile produselor de către operatorii economici pornind de la prețul de bază al producătorului. 

"Necesitatea reglementării unei norme care să oblige operatorii economici să afișeze lângă prețul final al produsului comercializat și adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu prețul de bază al producătorului, are drept scop informarea în mod clar, precis și neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit prețul final al produsului sau al serviciului pe care dorește să îl achiziționeze, astfel încât, pe baza informațiilor necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, aceștia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și al posibilităților lor financiare.

Creșterile explozive ale prețurilor la cafea ajung la nivelul consumatorilor în decurs de aproximativ un an CITEȘTE ȘI Creșterile explozive ale prețurilor la cafea ajung la nivelul consumatorilor în decurs de aproximativ un an

Având în vedere atribuțiile A.N.P.C., de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar acest act normativ pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privireâ la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, în raport cu prețul de bază al producătorului", este arătat.

Schimbările pregătite

În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

FOTO Furla își consolidează prezența în România și deschide noi magazine la Iași și Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI FOTO Furla își consolidează prezența în România și deschide noi magazine la Iași și Cluj-Napoca

În cazul unei vânzări online, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

DOCUMENTUL POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
piedone
magazine
adaos comercial