Profit Health Forum: Spitalele importante primesc 500 de pacienți noi zilnic, dar nu toți sunt recunoscuți de Casa de Asigurări. Managerii solicită modificarea mecanismului de decontare a serviciilor medicale

Profit Health Forum: Spitalele importante primesc 500 de pacienți noi zilnic, dar nu toți sunt recunoscuți de Casa de Asigurări. Managerii solicită modificarea mecanismului de decontare a serviciilor medicale

Spitalele importante din Capitală, precum ”Matei Balș” sau Fundeni, primesc zilnic în jur de 500 de pacienți noi, dar Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează toate serviciile furnizate, astfel încât este nevoie de tot felul de artificii pentru a asigura tratamentul acestora, au transmis, la Profit Health Forum, managerii acestor spitale. Ei au cerut și schimbarea modalității de decontare a costurilor pentru pacienții transferați de la un spital la altul.

Conferința a fost transmisă în direct pe site-ul Profit.ro, cât și la Look TV, fiind organizată cu sprijinul acordat de abbvie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente adem-romania.ro,  Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România ADRFR, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR, High-Tech Systems&Software, Janssen, MedLife și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare.

Urmărește-ne și pe Google News

”La Balș, de pe o zi alta, intră 500-600 pacienți noi, pe serviciile de consultare presiunea pe medici de acolo este extrem de mare, iar toată lumea vrea acum”, a declarat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

Acesta a ridicat problema decontării de către casa de asigurări a transferului de pacienți între spitale, Cercel reclamând faptul că, pentru cazuri grave transferate, spitalul care primește pacientul încasează doar jumătate din costuri.

”Trebuie să inventăm tot felul de instrumente imaginative ca să putem oferi servicii celor în stare gravă”, a arătat Cercel, indicând că, în viitor, ar trebui acoperite costurile per pacient.

Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia CITEȘTE ȘI Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia

La rândul său, managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a confirmat că și spitalul pe care îl conduce are de-a face cu 500 de pacienți noi zilnic.

”Este un număr fabulos și o realitate pe care, din nefericire, casa de asigurări nu o recunoaște”, a punctat Orban.

Ea a arătat că noul contract cadru din sănătate, aprobat săptămâna trecută de Guvern, recunoaște prea puține deficiențe ale sistemului medical, inclusiv deficiențele de decontare a serviciilor oferite pacienților.

”Când un pacient are nevoie de intervenție cirurgicală, de multe ori se fac tot felul de artificii ca el să facă analize în spital, în alt sistem decât cel corect, pentru că, de pildă, un pacient oncologic are nevoie de investigații imagistice, este nevoie de terapii profilactice, screening”, a arătat managerul de la Fundeni.

Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie

În privința modalității de decontare a serviciilor pentru pacienții transferați, Carmen Orban a apreciat că, în cazurile în care un spital transferă un pacient la un spital cu structură clinică similară, toți banii ar trebui decontați celui din urmă spital.

Orban a arătat că există multe spitale care utilizează astfel de practici de a transfera pacienți cu stare agravată la spitale similare, ajungându-se la o risipă a fondurilor publice.

”Spitatele care practică anumite servicii incorecte se vor închide astfel automat. Economia să meargă unde e nevoie și unde banul este cheltuit corect și eficient, pentru că sunt spitale care practică servicii medicale reale, nu sunt inventate, și atunci este normal să fie decontate”, a spus Orban.

Profit Health Forum: Ministrul Sănătății anunță - astăzi ajung în țară primele 1.000 de doze de imunoglobulină CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății anunță - astăzi ajung în țară primele 1.000 de doze de imunoglobulină

Directorul General Adjunct al Direcției Generale Relații Contractuale de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Liliana Lukacs, a afirmat că noul contract-cadru crește accesul asiguraților la servicii medicale și medicamente, debirocratizează în sistem și  aduce transparentizare în sistemul de asigurări.

Începând cu 1 aprilie, de exemplu, medicul de familie va acorda servicii noi în pachetul de bază, precum în cazul unui pacient TBC confirmat, pentru care va asigura medicația supravegheată, putând recomanda și alte pachete paraclinice. De asemenea, va putea elibera și adeverință pentru șomerii în plată, pentru a depune documentele necesare obținerii unui loc de muncă.

„O mare noutate ar fi că în spitalizarea de zi s-a dezvoltat pachetul de servicii prin introducerea mai multor asemenea servicii. Intenția noastră este să se dezvolte acest segment de spitalizare de zi. O parte din serviciile de spitalizare de zi le vom putea contracta și deconta și în ambulatoriu clinic”, a precizat Lukacs.

Toate punctele de vedere au fost receptate de Cristina Călinoiu, Președinte-Director General la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), prezentă la conferință, care a precizat că va ține cont de aceste mesaje în relațiile instituției cu spitalele și medicii.

viewscnt
Afla mai multe despre
spitale
pacienti
decont
orban
cercel
health forum