Accesul egal al asiguraților la servicii medicale de bază și tratament a constituit principala problemă ridicată de asociațiile în domeniu la Profit Health Forum. La rândul lor, reprezentanții Parlamentului au arătat că o legislație nouă sau armonizată întârzie să fie adoptată pe fondul schimbărilor permanente la conducerea Ministerului Sănătății și în sistemul medical.
Conferința este transmisă în direct AICI, cât și la Look TV, fiind organizată cu sprijinul acordat de abbvie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente adem-romania.ro, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România ADRFR, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR, High-Tech Systems&Software, Janssen, MedLife și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare.
Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a reclamat că în continuare există foarte multe zone nu doar fără medici specialiști, ci și fără medici de familie, iar numeroși pacienți nu au acces la anumite linii terapeutice sau trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la medic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gănescu a susținut că, între 2014-2016, au dispărut de pe piață 1.500 de medicamente, din care peste 300 au rămas fără echivalent în farmacii sau spitale.
”E clar că lucrurile nu merg, nu au mers niciodată până ziua de azi, trebuie făcută o schimbare în ce privește accesul egal al pacientului român la tratament”, a spus Radu Gănescu.
Președintele Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), Marinela Debu, a solicitat ministerului ca anul acesta, după încetarea valabilității contractelor post-volum, să nu mai existe 7 luni de discontinuitate în tratamentul bolnavilor, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
Debu a atras atenția asupra reapariției focarelor de hepatită A și a cerut ca toate tipurile de hepatită să fie incluse în programele naționale.
Președintele APAH-RO a ridicat totodată problema revizuirii legislației muncii, pentru a preveni discriminarea pacienților cu hepatită.
CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Anunț - CNAS, Sănătatea și Finanțele pregătesc un nou mecanism de taxă claw-backÎn privința legislației, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Laszlo Attila, s-a arătat sceptic cu privire la faptul că autoritățile vor reuși să adune la un loc legislația releventă într-un Cod al sănătății, în contextul în care legea pacientului este blocată la Camera Deputaților, iar în ultimii cinci ani au existat 6 miniștri ai Sănătății.
Laszlo Attila a insistat asupra nevoii de investiții în sănătate, subliniind că banii în programele naționale de sănătate "vor fi recuperați" în starea de sănătate a generațiilor viitoare.
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Laszlo Attila
Asemenea ministrului Sănătății, Laszlo Attila a insistat ca toate părțile interesate de sistemul de sănătate să înțeleagă să colaboreze pragmatic pentru rezolvarea problemelor actuale.
”Dacă tot timpul dăm cu bățul, tot timpul generăm crize, cel puțin două pe zi, atunci foarte probabil finalitatea va fi fără rezultat”, a conchis președintele comisiei din Senat.