Creșterea salariilor din sistemul public de sănătate nu este sustenabilă și va afecta investițiile în modernizarea spitalelor și cheltuielile cu medicamentele, a apreciat Wargha Enayati, președinte Intermedicas și fondator al rețelei private Regina Maria. În plus, afirmă acesta, statul ar trebui să mai închidă din spitalele a căror utilizare s-a diminuat în ultimul deceniu și să direcționeze banii către sistemul privat de sănătate.
Conferința a fost transmisă în direct pe site-ul Profit.ro, cât și la Look TV, fiind organizată cu sprijinul acordat de abbvie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente adem-romania.ro, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România ADRFR, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR, High-Tech Systems&Software, Janssen, MedLife și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare.
"Vreau să spun ceva și din punct de vedere al privatului referitor la salariile medicilor. (Creșterea salariilor, n.r.) este un lucru care bucură pe toată lumea ... eu sper să fie o chestie sustenabilă, dar simt că nu este o chestie sustenabilă. Vorbim de 100%, după o creștere de cât a fost, și iară creșteri. Nu cred că este sustenabil. Eu cred că va suferi partea de infrastructură spitalicească, va suferi partea de consumabile, de medicamente, pentru că trebuie să băgăm banii numai în salarii", a spus Enayati.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt efect al acestor creșteri este, în opinia sa, concurența neloială pe care o face sistemului privat, care nu dispune de aceleași resurse financiare pentru a susține, la fel ca statul, majorări de salarii pentru medici.
"În afară de asta, este o chestie neconcurențială față de privat, pentru că noi luăm banii de la Casă (de asigurări, n.r.) și trebuie să folosim acei bani. Statul face aceste creșteri paralel, cu alt buget decât de la casă. Ar trebui partea asta de Casă să crească, ca și privatul să-și plătească salarii de acolo", a explicat fondatorul Regina Maria.
Potrivit acestuia, autoritățile ar trebui să analizeze și rețeaua de spitale din prezent și să mai închidă dintre cele existente, deoarece în ultimii ani situația s-a schimbat, iar unele spitale nu-și mai justifică existența.
"Banii pe care îi avem pentru sănătate din PIB, cred că 4,5%, ar trebui să ajungă la 8% ca să facem o schimbare în sistemul medical, altfel arunci bani, un pic aici, un pic acolo, și este greu să schimbăm ceva structural. Dar dacă vrei să faci o schimbare structurală și banii de la CNAS să fie folosiți foarte bine, trebuie închise spitale și numai când am închis spitale eu aș fi de acord să aruncăm bani înspre privați", a spus acesta.
Astfel, rețeaua actuală ar trebui optimizată prin închiderea unor spitale de stat.
CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie"Dar atâta timp cât rețeaua rămâne la 500 de spitale și CNAS trebuie să aibă grijă ca toate aceste spitale să fie deschise, este foarte greu să produci calitate. Vă dau un exemplu - noi avem o maternitate și, în urmă cu 10 ani, când am început acest proiect, în București aveam cam 2.000 de nașteri pe lună. Acum avem cam 1.500 pe lună pe București. Avem 500 de nașteri care au loc la privat. Adică (la stat, n.r.) de la 2.000 am scăzut la 1.000 și ghiciți câte maternități avem. S-a înjumătățit? Nu. Avem același număr de maternități, același număr la chirurgie ginecologică, cum am avut înainte", spune fondatorul rețelei Regina Maria.
Spitalele private sunt alternativa care ar trebui susținută de stat, însă, în prezent, sistemul privat de sănătate este doar în București suficient de dezvoltat pentru a prelua acest rol.
"Până nu înțelegem că unde ai o alternativă privată - iar în momentul de față singurul oraș unde avem o alternativă privată este București, în celelalte orașe, chiar și universitare nu este bine dezvoltat -, cei care au putere de decizie trebuie să se gândească serios să închidă spitale, de chirurgie, de maternități, iar după aceea să ajungă banii ăștia, care sunt surplus, la privat", afirmă Enayati.
Wargha Enayati este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniul medical în România. În 2015, compania și-a schimbat acționariatul, după ce fondul de investiții Advent și Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, au vândut rețeaua către fondul Mid Europa Partners, în cea mai mare tranzacție din istoria pieței, de 145 milioane euro.