Comisia Europeană a încheiat discuții preliminare cu societatea Moderna pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Moderna este cea de-a cincea societate cu care Comisia a încheiat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august și semnarea unui angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca la 14 august.
Joi, Comisia a încheiat o serie de discuții preliminare cu CureVac pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19 și preconizează semnarea un contract pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de vaccin.
Comisia nota că, anterior, a avut discuții exploratorii pozitive cu Sanofi-GSK și cu Johnson & Johnson și a semnat un angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca.
CITEȘTE ȘI J&J, achiziție de 6,5 miliarde de dolari în domeniul biotehnologieiContractul avut în vedere cu societatea CureVac ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Se preconizează că Bruxelles-ul va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, care vor fi furnizate după ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19. Comisia continuă să poarte discuții intense și cu alți producători de vaccinuri.
Anterior, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu AstraZeneca pentru achiziția, în numele statelor UE, a până la 400 milioane de doze din potențialul vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de companie în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford. Acesta a reprezetat primul acord pentru cumpărarea de vaccinuri încheiat în cadrul strategiei comune la nivelul UE, anunțate în luna iunie.
La 31 iulie, Comisia a anunțat că a încheiat discuțiile exploratorii pe marginea unui eventual acord cu Sanofi-GSK, contractul avut în vedere vizând achiziționarea a 300 de milioane de doze din vaccinul la care lucrează cele două companii.
Două săptămâni mai târziu, Comisia a transmis că ia în calcul un contract similar, pentru cumpărarea, în primă fază, a 200 milioane de doze dintr-un potențial vaccin dezvoltat de Johnson & Johnson (J&J), confirmând informațiile vehiculate în mass-media. Discuțiile exploratorii cu compania americană au vizat și o posibilă achiziție ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin.
În iulie, Banca Europeană de Investiții și CureVac au semnat un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane euro pentru dezvoltarea și fabricarea pe scară largă de vaccinuri, printre care și vaccinul candidat al CureVac împotriva COVID-19.