Germania și Franța vor mai mulți bani și mai multă putere pentru OMS

Germania și Franța vor mai mulți bani și mai multă putere pentru OMS
scris 20 aug 2020

Germania și Franța vor ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să primească mai mulți bani și mai multă putere, în cadrul măsurilor de reformă ale organizației, după ce pandemia de Covid-19 a scos în evidență lacunele financiare și legale ale agenției ONU, potrivit unui document intern obținut de Reuters.

Reformele propuse ar putea fi discutate la OMS la jumătatea lunii septembrie, au declarat pentru Reuters trei oficiali familiarizați cu discuțiile, într-un ritm rapid care ar confirma îngrijorările tot mai mari ale celor două puteri europene cu privire la organizație, pe care o consideră ca fiind supusă influențelor externe într-un mod excesiv, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un document comun difuzat printre diplomați implicați în negocierile de reformă, Berlinul și Parisul afirmă că mandatul OMS, care include prevenirea epidemiilor în întreaga lume și susținerea guvernelor în combaterea acestora, nu este susținut de resurse financiare și puteri legale suficiente., ”A devenit clar, nu numai în timpul pandemiei actuale, că OMS nu are capacitatea suficientă de a îndeplini acest mandat”, se arată în documentul văzut de Reuters.

Un diplomat occidental la Geneva a declarat, referindu-se la contribuțiile statelor membre bazate pe PIB: ”Punctul cheie este neconcordanța dintre mandatul OMS și finanțare. Este foarte pro-OMS, ar trebui să aibă mai mulți bani și (ei solicită) creșterea contribuțiilor evaluate. "

GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă

Franța și Germania caută să obțină un consens „de la Washington și până la Beijing” în jurul acestui document, a spus o sursă apropiată discuțiilor.

Această inițiativă arată interesul intens al celor două țări pentru o revizuire care vizează consolidarea OMS, în pofida faptului că discuțiile pe această problemă cu Statele Unite, în cadrul G7, s-au prăbușit în august, din cauza opiniilor diferite despre reformă.

Planul de reformă franco-german este axat pe consolidarea OMS, în parte pentru a împuternici organizația să fie mai critică față de statele membre care nu respectă regulile globale privind transparența în raportarea problemelor de sănătate și boli.

Un oficial al guvernului german, solicitat să comenteze documentul, a spus: ”Germania împreună cu alții doresc o reformă, negocierile sunt în curs pe diferite niveluri.”

Ministerul sănătății francez nu a fost disponibil pentru comentarii.

O purtătoare de cuvânt a OMS nu a putut furniza informații.

Documentul de șapte pagini enumeră 10 reforme menite să sporească puterile legale și finanțarea OMS.

”Bugetul general al OMS, cu aproximativ  5 miliarde de dolari pe doi ani, este egal cu finanțarea unui spital subregional mai mare”, a declarat documentul comun, care solicită finanțări mai mari și mai fiabile.

Doar o cincime din bugetul agenției provine din plățile statelor membre fără condiții. Restul este obținut prin ”contribuții voluntare pe termen scurt, imprevizibile și în mare parte foarte specifice”, arată documentul, într-o aparentă trimitere la rolul finanțatorilor filantropi individuali precum Fundația Bill & Melinda Gates.

Este necesar un buget mai puternic, în special pentru gestionarea situațiilor de urgență, afirmă documentul, pentru a evita ca OMS să atragă fonduri în mijlocul unor epidemii, ceea ce i-ar putea reduce și mai mult independența.

Experții OMS ar trebui să fie capabili să ”investigheze și să evalueze (potențial) epidemiile cât mai devreme posibil”, se arată în document.

OMS ar trebui, de asemenea, să fie supusă unei supravegheri mai stricte în situații de urgență, pentru a evalua rapid operațiunile acesteia, potrivit documentului, care propune crearea unui grup de experți naționali care ar putea monitoriza crizele.
Pentru a asigura că reformele propuse sunt monitorizate adecvat, documentul recomandă crearea unui grup de experți în acest scop, similar cu cel care evaluează în prezent gestionarea pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
franta
oms