ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a majorat puternic prognoza de creștere a economiei românești. Deficitul va scădea

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a majorat puternic prognoza de creștere a economiei românești. Deficitul va scădea
scris 12 mai 2021

Comisia Europeană a revizuit în creștere puternică prognoza privind evoluția economiei românești în acest an.

Potrivit noii estimări, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% anul viitor. Anterior, Comisia estima un avans de doar 3,8% pentru 2021 și 4% pentru 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

De ce este important: Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul țărilor. Pentru acest an, Comisia estimează un avans de 5,1%, al treilea cel mai ridicat după cel al Spaniei (+5,9%) și Franței (+5,7%). Și creșterea economică de anul următor va fi una consistentă, de 4,9%, potrivit estimărilor Comisiei, dar nu va mai fi în topul european. Pe de altă parte, România este printre țările pentru care CE estimează o recuperară completă a producției economice încă din acest an.

Totodată, deficitul bugetar va scădea la 8% din PIB anul acesta, de la 9,2% anul trecut. În 2022, deficitul se va tempera la 7,1% din PIB.

Raportul arată însă că principalele îngrijorări privind ritmul de creștere vin dintr-o posibilă evoluție impredictibilă a pandemiei și din posibile întreruperi în aprovizionarea cu vaccinuri.

Deficitul fiscal ar urma, astfel, să scadă de la 9,2% anul trecut, unul dintre cele mai ridicate din UE, care înregistra o medie de 6,9%, la 8% în acest an și la 7,1% anul viitor. Principala contribuție la reducerea deficitului vine din suspendarea creșterii pensiilor cu 40% și a majorărilor de salarii, din tăierea unor bonusuri, precum și din retragerea parțială a unor măsuri de urgență care generau cheltuieli.

Un ajutor important îl reprezintă și creșterea mai rapidă a economiei. Pentru anul viitor, creșterea pensiilor după formula standard de indexare și menținerea salariilor bugetarilor la un nivel constant va aduce deficitul la 7,1% din PIB – alte contribuții vin din expirarea măsurilor fiscale și din avansul mai rapid al PIB.

Datoria publică va atinge 49,7% anul acesta, de la 47,3% în 2020. În 2022, datoria va depăși 52%.

Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner CITEȘTE ȘI Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner

Potrivit previziunilor economice de primăvară, economia UE va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022. Se preconizează că economia zonei euro va crește cu 4,3 % anul acesta și cu 4,4 % anul viitor.

Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc de proporții istorice pentru economiile Europei. Economia UE s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro cu 6,6 % în 2020. Deși, în general, întreprinderile și consumatorii s-au adaptat pentru a face față mai bine măsurilor de izolare, unele sectoare, cum ar fi turismul și serviciile prestate în persoană, continuă să sufere.

Inflația este estimată de CE la 2,9% în acest an și la 2,7% în 2022, față de o medie de 1,9%, respectiv 1,5% la nivelul Uniunii. Doar Ungaria și Polonia ar urma să înregistreze rate mai înalte ale inflației în acest an și în următorul.

Rata șomajului este estimată să crească de la 5% la finele lui 2020 la 5,2% în acest an și apoi să scadă la 4,8% anul următor. O traiectorie similară este estimată și la nivel european, cu o creștere la 7,6% de la 7,1% și apoi o scădere la 7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
economie
pib
crestere economica